PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Reobertura «a mitges»

Els bars tornen a oferir els seus serveis dins dels locals, mentre Catalunya manté el tancament fins al gener

Per Victoria Gómez Pérez

Una terrassa buida a Encamp, en una imatge d’arxiu.
Una terrassa buida a Encamp, en una imatge d’arxiu. | EL PERIÒDIC

Després de més d’un mes oferint els seus serveis únicament per emportar, ahir els bars del país van poder tornar a atendre la clientela dins dels establiments en el període comprès entre les 07.00 i les 12.00 hores. «Bé, la vam poder tornar a atendre a mitges», va corregir Antonio da Silva, propietari d’una cafeteria de la capital. I és que l’aixecament parcial de les restriccions ha deixat un regust amarg entre el sector de l’hostaleria, ja que molts consideren que «ens han posat el caramel a la boca i, immediatament, ens l’han tret perquè obrint només cinc hores al dia no recuperem tot el que hem perdut». «És evident que això és millor que res, però no soluciona els nostres problemes», assegurava el mateix propietari, tot insistint en les pèrdues «incalculables» de les darreres setmanes.

Una mica més enllà, entre els carrers del Centre Històric d’Andorra la Vella, les encarregades d’una fleca celebraven la reobertura però amb certa decepció. «No sabem si és que la gent no s’ha assabentat o és que ja ningú se sent segur ni prenent un cafè», comentava una d’elles, després de comprovar poc abans de tancar a mig matí que ni la meitat de les taules s’havien arribat a ocupar. 

Els clients, però, ho veien diferent: la Maria Àngels Ferrandiz, una administrativa de 49 anys, agraïa poder tornar a seure tranquil·lament per esmorzar i poder comentar la jugada amb una de les seves companyes. Totes dues es van mostrar «encantades» amb la decisió del Govern perquè «ja era hora que poguéssim fer un descans del despatx com Déu mana». En aquest sentit, tant la Maria Àngels com un operari de la construcció que estava a la taula del costat separada degudament per la distància de seguretat van afegir que el fet de no poder anar a un bar a esmorzar, ha provocat que molts treballadors ni tan sols es prenguin cinc minuts per deixar el que estan fent i alliberar una mica la ment. «I això no és gens sa», puntualitzava l’administrativa. 

També estaven «molt contents» el Rafel i la Carme, un matrimoni jubilat, a qui li «encanta esmorzar un bon cafè i un croissant acabat de fer mentre llegim els diaris». Per aquest motiu, després del seu habitual passeig matinal, no van dubtar a entrar al «bar de tota la vida» per agafar forces per a la resta del dia. «És més necessari que mai que donem suport als nostres veïns i nosaltres no ens ho hem pensat dos cops quan hem vist que, per fi, tornava a estar obert», va afirmar el Rafel. 

A l’altra cara de la moneda, i «en un intent de no acabar definitivament en la ruïna», hi ha els negocis que ahir van decidir mantenir-se tancats, perquè «no val la pena obrir per tant poca estona. Surt més a compte mantenir el personal en ERTO i la persiana abaixada», va considerar el propietari d’un bar d’Escaldes-Engordany, que va preferir mantenir-se en l’anonimat.

 

No es pot sortir de Catalunya

Tot plegat el mateix dia en què Catalunya va anunciar que, previsiblement, el toc de queda nocturn i el confinament perimetral que no permet sortir de la comunitat autònoma es mantindrà un parell de mesos més. Això suposa que fins al 17 o 18 de gener la frontera continuarà pràcticament inutilitzada amb els consegüents perjudicis econòmics per a Andorra.

Així, la Generalitat va proposar  una desescalada en quatre fases que s’iniciarà el pròxim dilluns, 23 de novembre, i durarà fins al 7 de desembre, quan arrencarà la segona fase; aleshores el confinament de cap de setmana passarà de ser municipal a comarcal fins al 21 de desembre, que es podrien començar a crear regions sanitàries. Caldrà veure si, com va passar a la primavera, Andorra pot ser inclosa dins la regió de l’Alt Pirineu, fet que donaria una mica més d’oxigen al sector turístic del Principat els dies abans de Nadal. Un Nadal que serà atípic, sense sopars d’empresa ni maratons de compres i amb celebracions religioses a mig gas. La quarta fase s’iniciarà el 4 de gener del 2021, quan és previst eliminar el confinament de cap de setmana, però es mantindrà el tancament perimetral de Catalunya i el toc de queda.

Des del Govern d’Andorra es va informar a través d’un comunicat que aquest pla es tracta d’un esborrany i que, per tant, no hi ha una confirmació oficial de la seva execució. A més, es va assegurar que es mantenen contactes permanents amb la Generalitat per «compartir informació relativa a la situació epidemiològica, així com per defensar els interessos d’Andorra de cara a les decisions que la Generalitat hagi d’adoptar d’ara endavant en el marc de la seva desescalada». 

 

37 nous positius i 17 hospitalitzats

El Govern va informar ahir de la detecció de 37 nous positius des de la darrera actualització d’aquest dilluns passat. Amb els nous casos, la xifra de positius totals des de l’inici de la pandèmia per la Covid-19 se situa en 5.951, dels quals 5.093 corresponen a la segona onada. D’aquests, actualment encara resten 910 casos actius, ja que en les darreres 24 hores s’han donat d’alta 135 pacients, elevant la xifra de recuperats a 4.965. Per contra, hi ha dos nous ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Així, nou persones resten a planta i vuit es troben a l’UCI, sis dels quals sota ventilació mecànica. A la planta Covid del Cedre no hi ha cap ingressat i les defuncions es mantenen en 76. Pel que fa a la població escolar també hi ha una reducció en les aules sota vigilància activa que passen de 39 a 37. D’aquestes, 13 es troben sota aïllament total i 24 amb aïllament parcial.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT