PUBLICITAT

La Comissió d'Accessibilitat revisa els paràmetres a partir de la UE

  • L'òrgan es planteja introduir canvis en el reglament vigent a l'actualitat
  • La voluntat és fer xerrades a les escoles per sensibilitzar els més petits
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un ciutadà amb cadira de rodes, en una calçada del Principat. Foto: TONY LARA

Els paràmetres establerts per la Unió Europea són el marc de referència que la Comissió d'Accessibilitat va utilitzar en el desplegament reglamentari de la Llei d'accessibilitat de l'any 1995. Ara que aquests paràmetres són objecte de revisió per part de les instàncies europees, la comissió andorrana ha començat a treballar una modificació del reglament que permet l'aplicació pràctica d'una llei que pretén fer efectius, segons queda establert en la seva exposició de motius, una sèrie de drets reconeguts constitucionalment: "La dignitat i la igualtat de totes les persones, els drets de les persones i una qualitat de vida digna".

De fet, la llei s'adreça especialment al col.lectiu de persones amb mobilitat reduïda o amb dificultats de comunicació. 15 anys després de la seva aprovació, Joan Borra, secretari de la Comissió d'Accessibilitat --òrgan que vetlla pel desplegament reglamentari de la llei i la seva aplicació--, assegura que "s'ha fet molta feina, tot i que és cert que encara en queda molta per fer".

Entre les mesures que s'han pres, des de la Comissió d'Accessibilitat destaquen les noves urbanitzacions i qüestions que milloren el dia a dia de les persones amb discapacitat, com ara el fet que tots els comerços en edificis nous ja siguin accessibles.

Borra creu que, més enllà de la feina que poden fer Govern i comuns, i de les normatives que afecten els paràmetres de construcció i urbanització, el més important és la sensibilització del conjunt de la població. Al capdavall, tal com va dir en declaracions a aquest rotatiu, "qualsevol de nosaltres pot tenir algun dia alguna discapacitat que li dificulti l'accés a l'entorn". A la llarga, la voluntat de la comissió és poder fer xerrades a les escoles, ja que "en l'edat d'aprenentatge es pot fer molta pedagogia sobre aquest tema".

El secretari de la comissió, però, va insistir que les dificultats d'accés a l'entorn no les pateixen només les persones amb cadira de rodes. En aquest sentit, el tècnic va assegurar que, "a Andorra, té més problemes per moure's una persona invident". A més, Borra va posar èmfasi en les dificultats afegides per a les persones que vénen de fora i que, tractant-se d'un país turístic, són moltes: "Una de les qüestions sobre les quals cal continuar treballant, per exemple, és la senyalització".

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT