PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La sostenibilitat obre la porta a noves activitats econòmiques

Els experts creun que és una oportunitat per canviar el model de país

Per El Periòdic

Un moment d’‘El futur a debat’, celebrat ahir.
Un moment d’‘El futur a debat’, celebrat ahir. | CEA

Transició energètica i mobilitat sostenible són, segons la CEA, els dos fronts en els quals Andorra ha d’avançar si vol complir amb els objectius de reducció d’emissions de CO2 fixats per l’acord de lluita contra el canvi climàtic signat a Paris el 2015. Aquest va ser el punt de partida de la reflexió comuna dels participants a la cinquena edició d’El Futur a Debat, el cicle de taules rodones organitzat per la CEA amb el suport de BancSabadell d’Andorra i que ahir al matí va comptar amb la participació d’Albert Moles, director de FEDA, Jordi Llovera, doctor enginyer i CTO d’Enginesa, i Antoine Dalle, fundador i gerent de Dalle Consulting. Els tres participants, que compten amb una àmplia experiència en l’impuls de projectes sostenibles i de transició energètica, veuen en el repte de la sostenibilitat una oportunitat per diversificar el model econòmic del país –especialment vinculat amb l’aparició de fonts energètiques durables– i per reforçar la competitivitat de sectors tradicionals com la construcció o el turisme. «L’energia elèctrica té un paper important en el repte de la sostenibilitat perquè pot incorporar molt fàcilment fonts renovables», va afirmar Moles que, a la vegada, va explicar els plans de la parapública que dirigeix per incrementar la producció nacional d’energia provinent de fonts renovables i, a la vegada garantir que l’electricitat que s’importa també té un origen «net». Entre les fonts d’energia més sostenibles, Dalle va insistir en les possibilitats que ofereix la biomassa al país, no només com una alternativa a la calefacció tradicional o un complement als projectes de cogeneració ja endegats, sinó també com una manera de gestionar la massa forestal. «No gestionar els boscos no és sostenible, perquè un bosc no gestionat emmalalteix», va afirmar.

També vinculat amb la gestió forestal Llovera va proposar explorar les possibilitats d’utilitzar la fusta com a material de construcció perquè és un material bo per a l’aïllament tèrmic dels edificis, perquè la seva producció no té la petjada ecològica d’altres materials i perquè «seria un material de quilòmetre zero i la seva producció contribuiria a crear una indústria i llocs de treball al país». Llovera també va insistir en la necessitat d’adequar la normativa de la construcció als criteris passive house o de consum energètic quasi nul dels edificis, ja que la reglamentació actual «obliga a fer uns aïllaments tèrmics que són més cars i menys òptims». «Un edifici dura 50 anys de mitjana i si avui no construïm bé, n’estarem pagant les conseqüències durant mig segle», va predir l’enginyer.

El futur a debat tractarà properament altres temàtiques com les necessitats en infraestructures, la vessant empresarial de les activitats esportives, el sector de les assegurances i la incipient indústria exportadora al país. La pròxima taula rodona serà demà sobre l’economia de serveis. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT