PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els comerciants noten la manca del turisme amb pèrdues d’un 90%

Yebra espera poder recuperar l’activitat pel Black Friday, una jornada important pel sector

Per Lídia López

L’avinguda de Carlemany, sense pràcticament persones, el darrer divendres.
L’avinguda de Carlemany, sense pràcticament persones, el darrer divendres. | El Periòdic

Els principals indrets comercials del país, Eix Central i Pas de la Casa, pateixen severament el tancament de facto de les fronteres i la impossibilitat de rebre clients dels països veïns. Alguns establiments han optat directament per tancar mentre no es pugui treballar amb una certa afluència de clientela, i els que resten oberts calculen pèrdues al voltant del 90%. Així ho va exposar la presidenta de The Shopping Mile, Sònia Yebra, que va destacar que la situació era complicada, no només per la manca dels visitants, sinó també perquè les mesures d’Andorra, de teletreball i poca relació social, havien comportat una davallada important també del client nacional. «Ets a la botiga i no tens a ningú, i pel carrer es veu molt poca gent. És molt trist i fatal pels negocis», va apuntar.

En una línia similar, el president d’Iniciativa Publicitària del Pas de la Casa, Jean-Jacques Carrié, va assegurar que molts establiments de la població encampadana havien decidit abaixar la persiana perquè s’estava fent «zero de caixa». I, a peu de carrer, els treballadors també sostenien el missatge que la situació és «molt dolenta», va apuntar l’encarregada d’una perfumeria del centre, que esperava que la «situació sigui millor amb el desconfinament als països veïns».

Amb la vista posada al 27  

Precisament, en la reobertura de les dues fronteres i el retorn dels turistes de proximitat és on tots els comerciants tenen dipositades les seves esperances, i molt especialment, en la primera jornada de vendes important de la recta d’aquest final d’any i inici de la campanya nadalenca: el Black Friday. «En la situació que vivim, hem d’anar pas a pas perquè cada setmana es van produint canvis, però tenim una oportunitat comercial important el cap de setmana del 27 i seria interessant poder rebre turistes», va assegurar Yebra, que també va apuntar que «per nosaltres, és important la possibilitat que arribin visitants d’Espanya i França perquè som un país molt dependent del turista». En aquest sentit, la presidenta de The Shopping Mile va reconèixer que aquest fet depèn directament dels països veïns i va lligat a la «situació epidemiològica que presenti Andorra», però sí que va creure oportú «començar a reactivar certes activitats perquè tot torni a funcionar de cara a aquell cap de setmana».

D’altra banda, el president d’Iniciativa Publicitària del Pas, va considerar que «els governs han de pensar altres solucions que no siguin els tancaments perquè ja s’ha vist que no funciona», al·legant que «mires les xifres de França i en dues setmanes tancats, amb prou feines han rebaixat les taxes». Per això, Carrié va opinar que «s’ha de fer com a la Xina: confinar només els malalts i que la resta segueixi fent vida, perquè sinó, morirem d’alguna altra cosa abans que de Covid».

És a dir, els comerciants i treballadors del sector, reclamen que el Principat pugui anar recuperant la seva activitat habitual, però miren de reüll les decisions que es prenen als països veïns, conscients que són l’oportunitat de cara una bona campanya el que resta d’any. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT