PUBLICITAT

Andorra la Vella

Un centenar de persones reclama la reobertura immediata dels bars

La concentració es va desenvolupar davant de l’edifici del Govern i al crit de «volem treballar»

Per Lídia López

Alguns dels assistents a la protesta davant de l’edifici administratiu del Govern.
Alguns dels assistents a la protesta davant de l’edifici administratiu del Govern. | El Periòdic

Un centenar de persones va sortir ahir al carrer per reclamar la reobertura dels bars i mostrar-se en desacord amb la gestió al respecte que n’està fent l’Executiu. A les 10.00 hores, els protestants es van trobar davant de l’edifici administratiu del Govern, custodiat per un bon nombre agents de la Policia, i s’hi van mantenir durant uns quaranta minuts. 

Sota el crit de «volem treballar», i acompanyats de cops de mà i xiulets, el repic simbòlic de les claus dels locals, i el clàxon d’algun dels vehicles que passava pel Prat de la Creu, els manifestants van mostrar el seu enuig i alhora preocupació per la situació que estan vivint, i demanaven poder tornar a obrir els seus locals a la clientela. «Estem tenint moltes pèrdues, ja fa un mes que estem tancats i no podem seguir així», va assegurar la Pilar González, treballadora d’El Racó Burgués d’Ordino, un petit local familiar que ha de subsistir servint a només quatre taules. Per la seva banda, l’Ahmed Agharbi, treballador d’un local de Kebab Istanbul, va exposar que «estem cansats, ja no podem més, això és insostenible». Al seu establiment només ofereixen servei per emportar i no augura una bona sortida si les mesures no es reverteixen.

De fet, un dels altres sectors que s’ha vist totalment escapçat és el dels parcs de lleure interiors per a infants, una situació que colpeja doblement a The Place, un local situat a Escaldes-Engordany on a més de cafeteria i àpats, s’hi ubica un espai d’oci per a nens, completament tancat. Així ho van explicar els seus propietaris, Olga Polyanskaya i Oleg Shindikov, que van lamentar no tenir un element distintiu del seu negoci com ho són les celebracions d’aniversari dels petits. De fet, Shindikov va detallar que «ens oliguen a tenir un horari que no ens és gens convenient», recalcant que també havien perdut el servei d’esmorzar i brunch, un fet que per a Polyanskaya, fa que «hi perdem molts diners».

Ajuts insuficients 

La preocupació del gremi també s’intensificava pel que ells entenen com unes ajudes «insuficients», que els fan sentir entre l’espasa i la paret de cara al futur més pròxim. «No volem les almoines que ara ens donen», va sentenciar González. «Només esperem que el Govern faci passos endavant, uns passos que siguin cap al nostre costat per ajudar-nos una mica perquè, realment, estem molt malament», va considerar per la seva banda, Shindikov.

«Si ens tanquen, que ens ajudin: a pagar el lloguer, subministraments, treballadors.. perquè si no, anirem tots al carrer», va lamentar Agharbi. El mateix, també va argumentar no comprendre la justificació de les mesures actuals perquè, tal com va apuntar, «quan hi havia molts turistes a l’estiu, podiem tenir-ho tot obert; en canvi, ara que no hi ha ningú i que només podem treballar entre nosaltres, ens ho tanquen tot; no ho entenc», i també va afegir que «se’n riuen de nosaltres des dels seus despatxos».

Ulls posats a la Puríssima  

De fet, en relació amb el turisme, els concentrats també tenien marcat al calendari el pròxim pont festiu a l’estat espanyol, corresponent al de la Immaculada Concepció. «Tots tenim l’esperança que al pont de la puríssima podrem treballar», va recalcar González, que també va assegurar estar pendent del que passa al país veí. Però aquesta qüestió depèn directament també de les decisions que prenen Espanya i Catalunya, i impossibilita a la majoria fer previsions al respecte. Així mateix, la mateixa tambe va assegurar que «estem a l’expectativa cada dia de veure per on surten», fent referència a les rodes informatives del Govern.

Sigui com vulgui, cambrers, empresaris, i altres treballadors vinculats al servei de la restauració es van expressar ahir, posant les bases del que podria ser una nova agrupació dins del gremi. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT