PUBLICITAT

Andorra la Vella

Desestimada l’esmena a la totalitat a la llei de mesures urgents del PS

Filloy creu que el text inclou les «principals inquietuds» de la seva proposta i «no aporta gran cosa al debat»

Per Lídia López

Els consellers del grup parlamentari socialdemòcrata, Roger Padreny i Carles Sánchez, conversen abans de la sessió.
Els consellers del grup parlamentari socialdemòcrata, Roger Padreny i Carles Sánchez, conversen abans de la sessió. | ANA / M.F.

El Consell General va descartar el text alternatiu de l’esmena a la totalitat presentada pel Partit Socialdemòcrata (PS) al Projecte de llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments de finques urbanes i de millora del poder adquisitiu, que per tercer any consecutiu, pretén establir eines amb caràcter urgent que millorin la problemàtica de l’habitatge al Principat.

El conseller socialdemòcrata Carles Sánchez va ser l’encarregat de defensar el text a la cambra que, a grans trets, al voltant de l’habitatge plantejava: una pròrroga automàtica dels contractes de lloguer vigents en cas de desacord entre les dues parts amb l’equivalent temporal del mateix contracte, és a dir, d’un a cinc anys; establir el concepte de lloguer assequible, entès com un lloguer per valor del màxim del 30% de la renda familiar; modificar els actors que participen de la Taula d’Habitatge i incloure el Fòrum Nacional de la Joventut, associacions de consumidors i consellers generals; establir un pla per l’habitatge 2021-2026, a manera d’un pacte d’estat pel dret de l’habitatge, que contribueixi en una gestió més social dels immobles; i, finalment, la creació d’un registre de contractes d’arrendament de caràcter obligatori, que inclogui les sancions corresponents en cas d’incompliment, que ajudi a tenir dades estadístiques per facilitar l’actuació de les institucions. D’altra banda, pel que fa als articles sobre el poder adquisitiu, el text del PS incloïa un increment del salari mínim en dues etapes per assolir el 60% del salari mitjà, i també un increment del 8,3% de les pensions.

Un conjunt de mesures que per al Govern, i en concret per al ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, era com «un brindis al sol». De fet, Filloy va assegurar que se sentia «sorprès» per la proposta perquè «no aporta gran cosa al debat», apuntant que el text presentat pels socialdemòcrates «inclou les principals inquietuds» de la modificació elaborada pel Govern. A més, el ministre va ser especialment crític amb la qüestió del registre, considerant que comportava més obligacions pels propietaris; i defensant el Pla Renova com una eina per millorar la sostenibilitat i eficiència energètica dels immobles en general, i no de forma discriminada en funció de les seves característiques.

De fet, l’esmena a la totalitat no va convèncer cap grup de la cambra, i per això, va ser desestimada per set vots a favor i 21 en contra. Altres elements que van retreure de l’exposició de Sánchez va ser, per part del president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, al voltant de les pròrrogues automàtiques de fins a cinc anys, que suposaven una mesura «excessivament intervencionista» al mercat de l’habitatge i que podria comportar l’augment dels preus. Des del grup parlamentari liberal, Marc Magallón, va posar en relleu, sobre l’augment dels salaris, que un increment tan abrupte de forma sobtada seria «inassumible» per a les «més de 13.000 microempreses» del Principat. I per part del grup demòcrata, Mònica Bonell va assegurar haver sentit «certa decepció» davant la proposta, valorant que les mesures presentades eres «insuficients» i «repetitives». 

L’altre partit de l’oposició, Terceravia + Unió Laurediana + Independents, mitjançant la intervenció de Joan Carles Camp, va aprofitar per proposar una modificació de la Llei del Saig que permetés a aquest ens gestionar les resolucions dels contractes d’arrendament per impagament i tramitar els desnonaments, que donés més rapidesa al tràmit per tal que els immobles afectats tornessin abans al mercat, i tot plegat, ajudés a descongestionar la Batllia. A més, també va posar en relleu que «cal ser curosos» a l’hora d’elaborar les lleis, apuntant que els canvis normatius que impliquessin lectures diverses, donarien menys estabilitat jurídica i això provocaria que hi hagués menys oferta.

El debat es va celebrar el mateix dia que el conseller socialdemòcrata Carles Sánchez va tramitar una pregunta escrita per tal de conèixer quina és la situació de l’impost i el registre sobre els habitatges buits. En concret, preguntava quines són les previsions respecte a la implantació del registre i l’impost, com quines són les dades del nombre d’habitatges buits, considerant «bàsic i fonamental tenir les dades» i «poder-les oferir a la ciutadania».

Aprovada per unanimitat la proposta de modificació de la llei de l’AQUA

A la mateixa sessió del Consell General, que només va comptar de dos punts en l’ordre del dia, es va aprovar de forma unànime la proposició de llei de modificació de la llei de creació de l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior d’Andorra (AQUA). La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, va donar les gràcies públicament a la comissió legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports pel treball desenvolupat per tal de millorar el text, i va felicitar-la apuntant que, «després de quatre anys de la seva creació, hem aconseguit que l’AQUA, tingui l’operativitat actual» i va destacar que «tots hem estat atents de les seves necessitats». En aquest sentit, va manifestar que la modificació de la llei «manté l’esperit» de quan es va elaborar el 2016, però inclou els canvis necessaris perquè l’AQUA sigui d’una banda, més sostenible per a les finances públiques; i de l’altra es converteix en un ens més participatiu, en incloure representació dels estudiants dels centres privats del país. A més, la ministra també va destacar que serveix per millorar l’adequació als estàndards internacionals.

PUBLICITAT
PUBLICITAT