Escaldes-Engordany
La crisi accelera la transformació de la banca cap a la digitalització
El sector financer confia en la seva competitivitat en l’àmbit internacional
El sector bancari apunta que la crisi del coronavirus ha accelerat la transformació del sistema financer del país. «El sector ja estava en una tendència de canvis estructurals», van coincidir els ponents de la darrera taula rodona de El futur a debat que va organitzar ahir la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) amb el suport del Banc Sabadell. El director general de Banc Sabadell d’Andorra, Josep Segura, la directora general d’Andorran Banking, Esther Puigcercós, i el soci fundador d’AlfaQuest-Saboya Assessors, Gilbert Saboya, van assumir d’aquesta manera que aquest sector del Principat fa anys que pateix un canvi continu. A més, van constatar que «el confinament ha estat molt important per les eines noves», forçant la implementació de la digitalització.
En aquest sentit, van manifestar que la qüestió digital és un dels principals reptes a assumir per part del sector, tot i que aquesta tendència ja venia desenvolupant-se. Tanmateix, durant la conferència es va fer palesa que en aquests darrers mesos ha estat imprescindible la combinació «figital»: física i digital. «Són les dues potes» a l’hora de donar assistència als clients, així com pel que fa als mètodes de treball, afirmaven. A tall d’exemple, els directius d’Andorran Banking van ressaltar que el 80% del personal ha estat desenvolupant teletreball o la importància de les signatures a distància en benefici de les mesures sanitàries.
Pel que fa a la competitivitat de la banca andorrana, els participants van incidir en la necessitat d’operar en l’àmbit internacional, posant així sobre la taula l’accés al Banc Central Europeu (BCE) o el banc central d’algun dels països membres de la Unió Europea (UE) com a mecanismes de liquiditat que donaria un prestador d’última instància. I és que, tot i mostrar confiança per les capacitats del sector financer del país en l’àmbit competitiu, els convidats entenien que això permetrà assolir igualtat davant dels seus competidors: «Cal poder jugar amb els mateixos arguments que els nostres competidors», valorava Segura. És, per tant, un pas previ per trobar l’encaix en una futura associació amb la UE.
Així mateix, van destacar que durant la darrera dècada Andorra ha experimentat diferències molt notables, sobretot pel que fa a la normativa bancària i, en especial, en matèria de transparència i fiscalitat. De fet, Segura va incidir en la importància de l’homologació amb els estàndards europeus, però que «no podem copiar perquè no som igual que cap país de la UE per les nostres dimensions», deia, tot matisant que «hem de tenir en compte les nostres particularitats com a país». En aquest sentit, Saboya va subratllar que «és important que el sector bancari sigui potent» i va reiterar que «cal tenir un vincle amb la UE».
Per la seva part, Puigcercós va fer valdre el fet de disposar d’un sistema financer propi i va apuntar que «amb la crisi actual hem vist com els bancs andorrans són, precisament, andorrans i es preocupen per la bona marxa de l’economia i del país en el seu conjunt». Segons la directiva, el canvi de paradigma del sistema financer ha estat marcat per un esforç continuat per adaptar-se a l’ evolució de la normativa i a la reorganització dels equips humans, que ha estat possible gràcies als avantatges competitius que té.