Escaldes-Engordany
Camí cap a la felicitat humana
Nodals d’Andorra, el moviment que reclama una transformació i un canvi de paradigma
«Els arbres nodals són aquells que tenen cura del benestar i de l’equilibri del bosc. Són els que protegeixen l’ecosistema, tots els altres arbres del bosc, creen petites comunitats i, a més, alliberen molt oxigen a l’atmosfera», exposa la Carme Mombiedro en explicar d’on sorgeix el nom del moviment Nodals d’Andorra, i segueix: «a través de les seves arrels, tenen un sistema de comunicació mitjançant microorganismes i formen una xarxa. A través d’aquests s’ha demostrat que la gent comparteix informació molt valuosa, també entre diferents espècies per mantenir el bosc amb salut. Això és el que més ens va agradar», puntualitza.
Ella és una de les membres de l’agrupació de professionals i experts de diferents àmbits que formen el moviment que just ara comença a veure els primers brots. El seu gran propòsit és inspirar una transformació del país per a la prosperitat de les persones, comunitats humanes i els ecosistemes, des del qual es puguin difondre paradigmes econòmics, socials i ecològics sostenibles a llarg termini, i que ens projectin cap a una experiència de desenvolupament i felicitat humana. Per això, Mombiedro explica que és imprescindible comptar amb la integració del teixit social, econòmic, empresarial i institucional per crear un nou paradigma que tingui en compte les generacions futures, basat en l’establiment d’un capitalisme conscient en el qual «els diners no són l’últim propòsit de l’organització sinó que han de ser un mitjà per assolir aquest propòsit més elevat».
«Pot semblar una idea molt naïf, però no en té res», aposta la membra, que també és professional sanitària en l’àmbit esportiu. Segons apunta Mombrioso «Una altra manera de fer les coses és possible», lluny «d’un capitalisme tan agressiu on jo només miro per la meva empresa». I és que manifesta que és imprescindible accelerar una adaptació als nous temps per part de la societat civil i deixar de «reaccionar en funció d’antics patrons». «Som conscients que tenim una crisi social, econòmica i ecològica, que fins i tot s’ha accelerat amb la Covid-19, i és evident que hem de fer alguna cosa», concloïa.
El moviment, que ja compta amb una dotzena d’implicats, procura unir diversos actors de la societat «per al bé del planeta». Nacionalment, Mombrioso ressalta la rellevància d’actuar en l’àmbit econòmic per garantir el benestar social dels treballadors, el qual apunta que també proporciona beneficis a les mateixes empreses. «Sobretot a escala social, som un país petit i hem de desenvolupar la igualtat social». Per altra banda, recorda que convé garantir un desenvolupament sostenible i un alentiment de l’emergència climàtica «perquè els ecosistemes puguin tenir un moment de relaxament» emfatitzant en el fet que «els éssers humans formem part de la natura, la necessitem, i, a més, tenim un país privilegiat per oferir-la». Tot i això, matisava que també som alhora «responsables de preservar l’equilibri entre tots els ecosistemes» amb l’objectiu final «d’arribar a un estrat que busqui la felicitat de la gent».
World Happiness Fest
Nodals d’Andorra participarà en una de les ponències de la cimera internacional World Happiness Fest, un esdeveniment on participen veus dels principals líders, organitzacions, activistes i empreses avocades en el desenvolupament de polítiques de benestar. Enguany, es podrà seguir de forma gratuïta. En el cas del moviment nacional, serà el 20 de novembre a les 12 hores a càrrec de Carme Mombiedro i Antònia Balletbò. Espanya acull aquesta edició, tot i que el 2022 podria celebrar-se a Andorra la Vella. «Ens agradaria portar-lo a Andorra d’aquí a dos anys», anuncia Mombiedro, perquè «es tracta de consolidar les bases». Així, exemplifica que el país debutant d’enguany «fa anys que aposta per un sistema educatiu i comencen a educar els infants en aquests valors per tenir una societat més sana en tots els àmbits».