PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Encamp retornarà 600.000 euros a les empreses en impostos

La majoria assegura que treballa en ampliar els ajuts socials

Per El Periòdic

Un moment de la sessió de consell de comú, celebrat de forma telemàtica, ahir.
Un moment de la sessió de consell de comú, celebrat de forma telemàtica, ahir. | Comú d\'Encamp

El Comú d’Encamp va aprovar retornar un 10% més de l’impost de radicació i de la taxa d’higiene a les empreses que ho sol·licitin. Això se suma al 20% que ja havia estat aprovat. Durant la sessió de Consell de Comú celebrada de forma telemàtica ahir a la tarda, la cònsol major, Laura Mas, va indicar que aquest complement de les ajudes fiscals és una resposta «urgent davant les mesures dels països veïns». L’objectiu és pal·liar els efectes negatius que pateix l’activitat econòmica amb el tancament de Catalunya i França, i ajudar al teixit econòmic de la parròquia per mantenir els llocs de treball, va assegurar Mas. Amb motiu d’aquest complement en ajudes fiscals, es va ampliar el termini establert per sol·licitar l’ajut. Així, les empreses disposen fins al 15 de desembre. A més, la injecció econòmica del comú se situa vora els 600.000 euros, va declarar Mas, que va recordar que en total s’hi poden adherir al voltant de 1.300 comerços, dels quals uns 250 ja han presentat la sol·licitud.

L’oposició es va mostrar a favor d’aquest acord, però va demanar més ajudes i més esforços a la majoria comunal. En aquest sentit, el conseller del PS + Independents, David Rios, va reclamar una modificació del reglament d’ajuts socials perquè hi hagi més «ajudes directes a escala econòmica», no tant pels empresaris, sinó per la gent de la parròquia. «S’ha d’obrir el ventall d’ajudes socials», va indicar Rios, remarcant que, de moment, només se’n poden beneficiar un percentatge reduït de la població com són les famílies amb nens, per les ajudes extraescolars o de guarderies. Per la seva banda, Mas va comentar que les treballadores socials del comú han estat treballant i recopilant les necessitats que hi podria haver i que no estaven contemplades en el reglament, i va assegurar que s’està estudiant una ampliació del reglament, el qual la pròxima setmana s’analitzarà en comissió. «Volem ampliar el reglament a altres ajudes sempre dins les nostres competències comunals», va dir. Així i tot, la majoria comunal no va voler avançar cap nova mesura. L’altra consellera de l’oposició, d’Agrupament Encampadà, Esther Vidal, va considerar encertades les ajudes i creu que el comú ha de donar suport a tota la població que ho necessiti fins on pugui.

D’altra banda, a la sessió d’ahir també es va aprovar un pla de formació dels treballadors comunals pels tres anys vinents en què es destinaran prop de 60.000 euros anuals i es preveu que els treballadors realitzin un mínim de vint hores anuals. «L’objectiu és la millora del servei públic», va exposar Mas. A més, també es va aprovar atorgar les subvencions a 24 clubs o associacions esportives de la parròquia per un import total de 366.000 euros.

Finalment, el comú també va acordar el nomenament de Marc Juan Garcia com a nou director de finances comunals.

Salutació especial  

L’inici de la sessió va comptar amb la presència del copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, amb motiu de la visita pastoral a la parròquia encampadana. Durant la seva salutació telemàtica, Vives va destacar la tasca important dels comuns per fer front a aquesta pandèmia i per estar al costat de la ciutadania, i va agrair al Comú d’Encamp el pla de xoc dissenyat. Vives també va lamentar la situació i les mesures que han pres els països veïns. «Estem patint perquè els tancaments dels altres països ens afecten» i això «ens ha de fer repensar i buscar noves oportunitats cap al futur». 

No a la taxa als gossos

La majoria comunal va voler deixar palès que el Comú d’Encamp no aplicarà la taxa de tinença de gossos, i va indicar que estan treballant en una nova ordinació que impliqui noves obligacions als propietaris i que també inclourà un enduriment de les sancions. «Volem reeducar els incívics perquè no paguin justos per pecadors», va declarar Mas. Per la seva banda, l’oposició es va mostrar molt favorable a la decisió de la majoria: Vidal va declarar que des del seu partit no creuen que sigui el millor moment per aplicar la taxa i va reclamar més sancions per als incívics; mentre que des del PS+Independents van considerar que la taxa seria completament injusta i indiscriminada, i van creure que hi ha altres fórmules per solucionar la problemàtica dels propietaris incívics, va informar l’ANA. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT