PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La PCR negativa d’Espanya no afectarà Andorra

La mesura és només per a aeroports i no s’aplicarà a les fronteres terrestres

Per Victoria Gómez Pérez

La frontera hispanoandorrana, en una imatge d’arxiu.
La frontera hispanoandorrana, en una imatge d’arxiu.
Benazet admet que, tot i que el nombre de casos va a la baixa, la incidència continua sent alta

Espanya exigirà als viatgers internacionals procedents de països en risc de coronavirus una prova PCR negativa en les 72 hores prèvies a l’arribada al país per a poder-hi entrar, segons va anunciar ahir el Ministeri de Sanitat del país veí del sud en un comunicat. La mesura entrarà en vigor el 23 de novembre i se sumarà als controls actuals de temperatura i visió. El document acreditatiu de la PCR negativa haurà de ser original, redactat en espanyol o anglès i es podrà presentar en format paper o electrònic.

Segons va informar l’ambaixada espanyola al Principat  a través de les seves xarxes socials aquesta mesura, però, només afecta els aeroports i no a les fronteres terrestres, de manera que no tindrà cap repercussió directa per Andorra ni els seus ciutadans. A més, el ministre Portaveu, Eric Jover, va assegurar que des del Govern es manté un contacte diplomàtic directe amb les autoritats espanyoles i franceses i que treballen plegats per minimitzar els perjudicis als ciutadans andorrans. «La nostra relació [amb Espanya i França] és diferent a la resta i ells són conscients de la nostra casuística i ens tenen en compte», va afegir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, alhora que va reconèixer que, en qualsevol cas, «aspirem a millorar la incidència del virus i les dades epidemiològiques actuals al país». 

I és que, tal com va explicar el mateix titular de Salut, malgrat que el nombre de casos va a la baixa, la incidència continua sent elevada «però matisada», perquè «fem moltes proves i tenim molt coneixement de la malaltia». 

 

Actualització sanitària

Així, i des de l’inici de la crisi sanitària, s’han registrat 5.567 casos positius, 4.710 corresponents a la segona onada (90 més que en la darrera actualització). Actualment hi ha 1.004 actius, amb 21 hospitalitzats, 13 a planta i vuit a l’UCI –set sota ventilació mecànica–. En aquest sentit, el ministre va informar que, a més dels pacients Covid, hi ha 10 persones amb altres patologies, una xifra anormalment alta, fruit d’un «fenomen casual i puntual». Ara bé, de cara a l’hivern, i sempre que les pistes d’esquí puguin mantenir-se obertes, Benazet va preveure un augment d’ingressos a l’UCI, motiu pel qual va demanar que « les activitats de risc es practiquin amb molta prudència», [...] ja que «no és bon moment per pressionar el sistema sanitari». Cal recordar que el màxim de respiradors és de 37, tot i que l’unitat té capacitat per a 52 llits amb altres ventilacions mecàniques no invasives.
Quant a la planta Covid del Cedre resten ingressats quatre padrins i, en referència amb la població escolar, hi ha 46 aules en vigilància activa, nou en aïllament total i 37 amb algun alumne aïllat. D’altra banda, el cribratge sectorial ha analitzat 2.169 TMA amb un 2,44% de positivitat.  

La taxa de letalitat és d’1,4 i la taxa de reproducció (Ro) de 0,98, el que suposa que una persona infecta a una altra. Benazet, però, es va mostrar esperançant en què la Ro baixarà els pròxims dies i, per aconseguir-ho, va recordar la importància de «limitar les interaccions socials». 

Finalment, i pel que fa als avançaments de la vacuna Pfizer, el ministre va reafirmar que Andorra rebrà la mateixa quantitat proporcional que França i Espanya, corresponent per a un 10% de la població. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT