Andorra la Vella
La fiscal demana tres anys de presó per a dos acusats de traficar amb droga
Els joves tenien mig quilo de marihuana en una habitació d’hotel
El Tribunal de Corts va jutjar ahir a dos joves acusats de tràfic de marihuana i venda a majors i menors d’edat, així com pel delicte menor de consum continuat d’estupefaents. Uns fets pels quals la Fiscalia demana tres anys de presó, 9.000 euros de sanció, tot afegint 300 euros més de multa per les contravencions per consum de drogues en llocs públics i privats a cadascun dels processats.
El Ministeri Públic va especificar durant el seu discurs que la Policia va descobrir els fets quan va acudir a un hotel del país en ser requerits per la recepcionista, que va sol·licitar els seus serveis perquè hauria mantingut una discussió amb els joves que volien pujar a l’habitació. Només constava el nom d’un d’ells al registre, pel qual l’altre no podia allotjar-s’hi. En arribar a l’establiment, el noi en qüestió hauria marxat tot i que els agents del cos de seguretat van pujar al pis per parlar amb l’altre implicat. En obrir la porta, els va venir una olor forta a marihuana i van dubtar sobre l’estada del jove a l’hotel, ja que tenia passaport andorrà. El processat els va explicar que hi estava amb un amic.
En registrar l’habitació de l’hotel es van trobar 590,9 grams de droga, repartida en bosses de plàstic i en diversos llocs, com la nevera de sota la taula, un armari o la caixa forta; paquets que s’usen per precintar estupefaents buits a la paperera; dues bàscules de mida petita, i més bosses «amb zip», que els joves estarien utilitzant per repartir-la en dosis de 30 grams. Segons els processats, aquesta quantitat era per consum propi, ja que ambdós han reconegut consumir quantitats molt elevades d’aquest estupefaent: «Fins a 25 porros en un dia», exposava un, sent una cinquantena els que consumiria l’altre. Així mateix, van al·legar que les bàscules les usaven per «controlar quant fumaven», en un cas, o per assegurar que els seus proveïdors no els enganyaven.
Per la seva part, una de les defenses va constatar que la compra de grans quantitats d’estupefaents és més barata, tot ressaltant que la quantitat interceptada es correspondria al consum mensual dels joves (uns 250 grams). Tot i això, va manifestar que el seu client no tenia diners perquè va estar vivint un mes al carrer i que, per tant, era improbable que obtingués ell la droga malgrat que ho reconegués davant dels agents de la Policia, en veure que el seu company havia estat arrestat en tornar a l’hotel.
Els fets es remunten al 28 d’octubre de 2018 i els dos joves mantenien una relació d’amistat. És per això, que un d’ells pagava l’habitació d’hotel o comprava menjar al seu company, quan la seva família, aconsellada per professionals de serveis socials o de la Policia, van fer-lo fora de casa. «Ens van dir que tornaria», va declarar la seva mare durant la vista oral, qui també va assumir que el seu fill venia droga puntualment per poder-se pagar un sostre o un àpat.
Per altra banda, durant l’operació policial també es van trobar uns 1.500 euros a l’habitació de l’hotel repartits en bitllets de cinquanta en avall, fent sospitar a la Fiscalia que provenien de la venda i tràfic de la substància. Tanmateix, la defensa de l’altre processat va insistir que aquests diners els havia donat la família del jove «per pagar les seves despeses» en el centre de desintoxicació en el qual hi hauria d’haver ingressat 12 dies abans de la seva detenció. L’acusat, finalment, només hi va romandre un dia, uns fets que la seva família va corroborar.
Durant la vista, van declarar una vintena de testimonis d’entre 16 i 20 anys, aproximadament, en el moment dels fets, que van ser identificats a partir del registre del telèfon mòbil d’un dels acusats. Tots ells havien mantingut converses relacionades amb la cessió o la compra i venda d’estupefaents, tot i que pocs van assumir ahir haver-ho fet. En aquest sentit, un dels lletrats de la defensa va apuntar que el seu client només apareixia en les declaracions de sis testimonis, de les gairebé 60 totals, tot considerant que «no és una prova suficient». A més, va demanar al tribunal que es tingués en compte que el seu defensat manté un comportament exemplar des que va finalitzar el període de presó condicional de 14 mesos i compagina estudis amb una feina a l’empresa del seu pare. «S’ha de preveure que està penedit i la seva reinserció», deia, tot sol·licitant que els mesos de presó no excedeixin els 18, amb un període de dos anys de suspensió; que la sanció no superi els 1.000 euros, amb motiu de la conciliació laboral i de formació; que les multes per les contravencions siguin de 100 euros, i que se li retornin els 1.500 euros requisats per la Policia el dia de la seva detenció a l’habitació de l’hotel.
La demanda per part de l’altra defensa va ser la mateixa. En aquest cas, però, va justificar els actes del seu defensat amb la «situació personal que ha viscut». Per una banda, el jove pateix un trastorn de conducta diagnosticat que s’ajunta amb una adolescència complicada amb episodis traumàtics com la mort d’un dels seus referents, el seu entrenador; la malaltia de la seva mare, i un desamor que provoquen un increment del seu consum de drogues dels 16 als 20 anys, que explota en problemes de convivència a casa, reaccions agressives i que «deambuli pel carrer sense motivació», quan «no té lloc ni menjar», assenyalava el lletrat. Així mateix, va explicar que el noi no va trobar feina durant els vuit mesos en llibertat condicional a causa de la polsera de control i que, set els va passar tancat a casa, arran del confinament durant la crisi sanitària. No obstant això, segons la treballadora social del centre penitenciari, en relació amb l’informe tramès a finals del 2019, la conducta del jove intern a la presó va ser «molt bona», així com la seva evolució, malgrat que també s’haguessin donat situacions violentes.
La resolució de la sentència es comunicarà el dia 22 de desembre.