PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Hotels tancats a l’espera que es reobrin les fronteres

El sector considera positiu que s’allarguin els ERTO fins al juny

Per Lídia López

Els turistes van omplir Andorra pel Pont del Pilar.
Els turistes van omplir Andorra pel Pont del Pilar. | El Periòdic

La major part dels hotels han tancat portes per la manca de clients. A l’espera que es reobrin les fronteres i els visitants puguin tornar al país, molts han demanat tornar a acollir-se als ERTO, i de fet, veuen favorablement que finalment, el ministeri encapçalat per Jordi Gallardo, doni per fet que s’ampliarà la mesura fins al 30 de juny de l’any vinent.

Segons va explicar la presidenta d’Autèntics Hotels (AHA), Cristina Canut, només un establiment de l’associació roman obert, atenent la clientela que ve al Principat per qüestions de feina. Una situació similar a la dels establiments de la Unió Hotelera (UHA), on segons el seu director, Jordi Pujol, només resten dos o tres hotels oberts al centre. De fet, la previsió és romandre tancats i sol·licitar l’ERTO per tal de «pal·liar» aquest mes d’inactivitat a l’espera que el turisme torni. I és que, tal com va posar en relleu Canut, «sigui amb ERTO o sense, tancats perdem menys diners que oberts». A la vegada, aquesta situació també està canviant els calendaris d’obertura dels establiments que tanquen en èpoques de temporada baixa, en el sentit que si habitualment es reincorporen a mig novembre, ara no ho faran fins que hi hagi activitat.

En qualsevol cas, les dues associacions hoteleres celebren l’estirament de l’aplicació dels ERTO més enllà del 2020, i també veuen positiu que es redueixi al 30% la xifra de negoci perdut per tal d’optar a la mesura: «entenem que és una xifra més raonable que no el 50% d’abans», va considerar Pujol, que va exposar que «si parles d’una copisteria, això poden ser mil euros, però quan parles d’un hotel, aquest 30 pot ser mig milió d’euros». De fet, des de la UHA, es va destacar que la majoria d’establiments presentaven xifres superant per poc el 50% de beneficis, ja que durant l’estiu, el fet que hi hagués hotels tancats havia produït un augment dels ingressos habituals en el període d’estiu.

A més, la presidenta d’AHA va demanar al Govern que faci un bon control de l’eina per tal «d’evitar abusos» i així, en el moment que un hotel s’hi hagi d’acollir «perquè no té més remei» ho pugui fer sense problema. «Sabem que hi ha hotels que estan en ERTO des de que els van aprovar al maig i que no n’han sortit encara», va assegurar Canut, que també va afegir que no seria just «castigar els que van sortir al juny per intentar treballar quan es podia». No obstant això, la presidenta d’AHA creu que la gestió de la situació que està fent l’Executiu és bona. 

Concentració de bars i restaurants davant del Govern

Un grup de professionals vinculat al sector de la restauració ha impulsat una concentració davant de l’edifici administratiu del Govern el pròxim divendres 13 a les 10.00 hores. L’objectiu és reclamar mesures urgents per tal de reactivar l’activitat. La convocatòria està circulant per les xarxes socials, i s’acompanya de missatges com «volem treballar, necessitem menjar», i també «si no ingressem, no paguem nòmines, ni lloguers, ni proveïdors, ni impostos...». De fet, a la crida s’hi convida a participar a empresaris, treballadors i clientela.

PUBLICITAT
PUBLICITAT