PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els StopLabs fan un nombre de proves inferior a la seva capacitat

Fernández convida la població a seguir fent ús del recurs

Per Lídia López

El dispositiu mòbil ubicat a Santa Coloma.
El dispositiu mòbil ubicat a Santa Coloma. | Twitter / Creu Roja Andorrana

Els StopLabs que el Govern té en funcionament, amb la gestió de la Creu Roja, estan presentant un lleuger descens del nombre de proves realitzades al llarg de les setmanes. Després del dispositiu establert per a la tornada als centres escolars, i amb la posada en marxa de l’StopLab mòbil, el ritme intens de l’estiu es va reduir notablement. 

Tal com va exposar el director de Creu Roja, Jordi Fernández, el dispositiu fix ubicat al Prat de la Creu, a la capital, supera en contades ocasions les 500 TMA realitzades quan té capacitat per fer-ne més de 700 diàries. D’altra banda, els laboratoris mòbils estan capacitats per fer uns 180 tests al dia, i si es tenen en compte les xifres assolides en la seva darrera estada a la Massana, durant cinc dies es va superar el centenar de proves però no es va arribar a la xifra, i només el darrer dia es va arribar a les 210 TMA. Aquest nombre, en qualsevol cas, dista molt de com està resultant l’experiència a Santa Coloma, on es va desplaçar l’StopLab mòbil, i que en dos dies en funcionament, tan sols ha atret 39 persones. «Sap greu perquè no té molt èxit i tenim als companys allà que se senten poc útils. No passa res, no és culpa de ningú, però sí que és llàstima que estigui allà i tingui tan poc sentit», va lamentar Fernández.

És per això que el director de la Creu Roja anima la ciutadania que s’acosti als StopLab perquè estan disponibles de forma gratuïta, i recalca que, als països veïns, aquests dispositius són envejables i «tothom queda sorprès quan els ho expliques». «Ja que ho tenim, val la pena que ho aprofitem», va refermar Fernández, que també va afegir que «com més aviat identifiquem si algú pot estar contagiat, menys posarem en perill els nostres familiars i tot el nostre entorn. Trobo que és molt important de fer-ho regularment i així evitar risc».

Fent una recopilació de les dades, des del 18 de setembre i fins al darrer dilluns, els StopLabs han fet un total de 28.523 TMA, 24.756 al Prat de la Creu i 3.767 al dispositiu mòbil.

La causa que Fernández creu que suscita aquest menor ús dels StopLabs és que «potser hi ha un neguit menys important per part de la població en relació amb el virus». Concretament, el director de la Creu Roja creu que el fet que les fronteres romanen tancades i això impliqui una menor circulació al país i dels residents, i també, que segurament la vida social de les persones també s’ha reduït de forma notable, fa que la preocupació disminueixi. «Quan sortien unes xifres alarmants cada dia, tots estàvem molt més preocupats. Però ara aquesta inquietud potser no és tan rellevant», va exposar.

PUBLICITAT
PUBLICITAT