PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Gairebé 2.500 persones pateixen un ERTO o reducció de jornada

La despesa del Govern en ajuts directes o en els pagaments a la CASS frega els 30 milions

Per Victoria Gómez Pérez

El ministre d’Economia, ahir.
El ministre d’Economia, ahir. | SFGA/JAViladot

Actualment hi ha 1.315 persones que estan patint una Suspensió Temporal del Contracte de Treball (STCT) –popularment coneguda com a ERTO– i 1.167 que s’acullen a una Reducció de la Jornada Laboral (RJL), el que suma un total de 2.482 treballadors afectats. Des de l’inici de la pandèmia, el Govern ha entregat 38.071 prestacions tant a assalariats com a professionals per compte propi per un import de 29 milions d’euros, dels quals 25,4 milions s’han destinat a ajuts directes pels assalariats i autònoms i 3,3 milions han estat per pagar la part de la patronal a la CASS. Així ho va anunciar ahir el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en la darrera actualització sobre les prestacions dirigides als negocis del Principat. «Els recursos del Govern no són il·limitats, però del que es tracta és d’ajudar a totes les persones que ho necessiten», va declarar Gallardo, tot admetent que «és molt possible» que, malgrat que aquestes mesures tenen una vigència fins al 31 de desembre d’enguany, s’acabin allargant sis mesos més fins al 30 de juny del 2021. Una resolució que dependrà de l’evolució de la pandèmia, tant al país com als Estats veïns. «No sabem quants ERTOs s’han produït arran de les noves restriccions a França i Espanya, però els hi ha hagut», va dir el ministre reconeixent la gravetat de la situació.

En aquest sentit, va explicar que d’ara endavant les empreses que tinguin una davallada del 50% superior del seu volum de negoci (comparat amb el 2019) podran sol·licitar els ajuts de manera directa, mentre que aquelles que les seves pèrdues estiguin entre el 30 i el 50% hauran de justificar que el descens pot posar en perill la seva continuïtat. «Cada cas s’estudiarà individualment perquè cada sector té uns elements propis i específics que no permeten determinar un criteri únic», va apuntar Gallardo, que va insistir que aquesta decisió compta amb l’aval del Col·legi Oficial d’Economistes d’Andorra. I va afegir: «Tots els casos s’analitzaran de manera justa i equilibrada, perquè la voluntat del Govern és acompanyar des de la responsabilitat de la gestió dels diners públics».

 

Altres prestacions

Pel que fa a altres prestacions, des de l’Executiu es va informar que el segon programa de crèdits tous per a empreses i negocis continua obert i que, de moment, s’hi han destinat més de 2,4 milions d’euros i s’han acceptat 52 de les 78 sol·licituds rebudes.

Tanmateix, segons va assenyalar el titular d’Economia, 23 bars o cafeteries, locals d’oci nocturn, parcs infantils interiors i agències de viatges han pogut acollir-se als ajuts directes al lloguer dels seus locals comercials. 

 

Servei d’ocupació

Finalment, i quant a les dades del Servei d’Ocupació, en aquests moments hi ha 926 persones en recerca de feina i 672 en millora de la seva feina actual. Cal recordar que el passat mes de juny es va batre el rècord d’inscrits al Servei d’Ocupació, quan es va superar les 1.800 persones. «Per sort», aquesta situació ara ha canviat, i segons va creure Gallardo, és «en part, gràcies als programes de foment específic del treball relacionats amb la pandèmia». D’aquesta manera, 161 persones han trobat feina a través del programa destinat al sector públic i 22 al privat. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT