PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Apapma es mostra contrària a la taxa sobre la tinença de gossos

Un grup ciutadà es mobilitza per fer una concentració el dijous

Per Lídia López

Imatge de recurs d’un gos passejant per Andorra.
Imatge de recurs d’un gos passejant per Andorra. | Maricel Blanch

Amb les primeres informacions sobre la posada en marxa d’una taxa sobre la tinença de gossos, alguns propietaris es van mobilitzar en contra del que veien com una imposició econòmica injusta, una posició que també comparteix Apapma argumentant que pot incidir en una desigualtat social i un càstig per aquells que es comporten cívicament. Aquesta acció es materialitzarà aquest dijous en forma de concentració per manifestar el seu desacord a la taxa, al costat com no podia ser d’una altra manera, dels seus companys peluts.

Sorgit arran d’un grup de cerca de gossos perduts, el col·lectiu de propietaris reclama que «ara no és el moment d’imposar aquesta taxa». Així ho va explicar el portaveu de l’agrupació, Jaume Vilamajó, que va ser clar i contundent: «no volem cap taxa». Els propietaris que s’han mobilitzat, creuen que la major part dels propietaris actua correctament i que aquest tipus d’acció només pot acabar en un creixement dels residents a la gossera. A més, també consideren que el context de crisi econòmica actual encara fa menys oportuna la taxa. «Si l’excusa són els litres d’aigua  i les hores que es fan servir, creiem que ja paguem uns impostos per cobrir les despeses de la neteja, no cal que les paguem doble», va reclamar Vilamajó. D’altra banda, el portaveu va exposar que si la justificació de la taxa són els espais destinats als cans, això tampoc resulta comprensible perquè «els pipicans són molt petits i pràcticament, només hi cap un gos a la vegada, i de parcs per gossos no n’hi ha», i també va al·legar que si, amb aquesta argumentació, els comuns es plantejarien que els infants paguin entrada per anar als parcs d’esbarjo.

Per la seva banda, l’entitat Apapma es va mostrar d’acord amb la voluntat del grup de propietaris. El seu president, Carles Iriarte, va manifestar que els agradaria que «els comuns ens expliquessin els detalls de la taxa i la seva justificació» malgrat que apuntava que els costaria d’entendre. I és que per Iriarte, els gossos fan una funció de socialització molt important, especialment per a la gent més gran que ha quedat sola, i «els obliga a sortir al carrer, mantenir-se actius, i en definitiva, tenir companyia». 

A més, l’entitat també va posar en relleu que «la taxa és discriminatòria perquè la majoria dels propietaris són cívics, i per uns pocs que no, pagaran tots», considerant més convenient establir unes sancions pels que  no recullen els excrements abans que una taxa global. I és que, en relació amb això, Iriarte va reflexionar si aquesta figura impositiva pot acabar comportant també una discriminació en la qual, «qui té un poder adquisitiu suficientment alt, pugui accedir a tenir animals domèstics, mentre que aquella gent que té un poder adquisitiu molt reduït, es vegi incapacitat de poder-los tenir».

Tanmateix, tant els propietaris com Apapma, van lamentar que aquest tipus de taxa podria malauradament convertir-se en un augment dels abandonaments dels animals, i a la vegada, en una reducció de les adopcions dels cans que es troben a la gossera. Al voltant d’això, Vilamajó va recalcar que «fa molts anys, quan la gossera era a Andorra la Vella, es va omplir i van sacrificar uns quants gossos. No volem que torni a passar». 

Per tot plegat, aquest dijous a les 20.00 hores, s’ha convocat una concentració davant del Comú d’Andorra la Vella per mostrar el seu desacord amb la taxa.

Preguntats per aquest mitjà, els comuns que volen implementar la taxa van assegurar que actualment cada corporació està treballant en una proposta per tal de posar-la en comú i establir un criteri uniforme. A més, sense entrar al detall econòmic, van assegurar que des de l’inici es va dir que estaria per sota dels 100 euros.

PUBLICITAT
PUBLICITAT