PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El PS veu inadequat «carregar» als docents el cribratge escolar

Salut treballa amb Educació per no perjudicar els mestres

Per Judith Sáez, Lídia López

Imatge d’arxiu d’un professional sanitari realitzant un test d’antígen a un resident durant el cribratge massiu.
Imatge d’arxiu d’un professional sanitari realitzant un test d’antígen a un resident durant el cribratge massiu. | Maricel Blanch

El Grup Parlamentari Socialdemòcrata (PS) defensa que és inadequat carregar responsabilitats als docents dels centres educatius pel que fa als cribratges. Al seu entendre, aquestes tasques les han de desenvolupar professionals sanitaris «amb la formació pertinent, amb la capacitat de gestió de les mostres i amb les dades adequades». Des del Sindicat de l’Ensenyament Públic d’Andorra (SEP) també consideren que la realització d’aquests tests per part del personal dels centres està fora de les seves competències, mentre que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va respondre l’allau de crítiques assegurant que l’Executiu no determinarà protocols «que perjudiquin els docents».

El titular de Salut va aclarir-ho durant la roda de premsa relativa a l’actualització de les dades sanitàries de la pandèmia del coronavirus d’ahir a la tarda, sense especificar encara quins seran els mètodes que es preveu utilitzar a les escoles, tot i que l’operativa es consensuarà amb els professors. A hores d’ara, el ministeri té sobre la taula diverses tècniques diagnòstiques. Benazet es va referir així a les proves d’antigen amb mostres de saliva i als tests de nasofaríngia, així reconeixent que «les ganes [del Govern] és fer-ho amb saliva perquè és més fàcil, ho pot fer qualsevol persona i és menys molest».

Tal com va anticipar el ministre el divendres de la setmana passada, aquest cribratge es durà a terme a partir del desembre, per la qual cosa ahir manifestava que l’avenç que hi hagi les setmanes vinents pel que fa a les tècniques sanitàries serà el que determini el model que s’implementarà finalment. «Depèn del material que tinguem al desembre muntarem una operativa més senzilla o pesada», apuntava Benazet, que insistia que «volem prioritzar la saliva en aquest col·lectiu perquè la tècnica de la nasofaringe és molt incòmoda». Per això, es rebran dos tipus diferents de test de saliva, «per estudiar-los i validar-los amb els nostres pacients», ressaltava el ministre.

No obstant això, el responsable de Salut al Govern va reiterar que «en poc temps poden canviar els escenaris», per exemple, perquè «el futur de la Covid», més enllà d’aquest hivern, serà «que tothom tindrà tests [...], els de saliva estaran a l’abast de tothom i ens autocribrarem», preveia Benazet. Amb aquesta incertesa, i diversos escenaris oberts, el SEP opta per no posicionar-se fins que no rebin informació sobre «protocols i notícies oficials». Tot i això, la secretària general del SEP, Anna Mundó, va admetre a EL PERIÒDIC que «el que tenim són molts neguits i queixes per les formes de com s’informa i sobre el fet que si ens fessin fer els tests, quedaria fora de les nostres competències, clarament».

Així mateix, el PS va denunciar a través d’un comunicat que «s’anunciïn mesures sense la comunicació prèvia, ni la concertació amb les persones afectades per les decisions». A més, des del partit van insistir que el sector educatiu «compta amb menys informació i menys material de protecció que altres col·lectius» i van defensar «la urgència d’un diàleg fluid amb la societat, per tal d’acabar amb els anuncis sorpresa», tot lamentant que l’Administració «actuï amb improvisació, sense consens» i «prenent decisions unilateralment».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT