PUBLICITAT

L’Eix Central presenta el pla de supervivència pel comerç

Protegir els llocs de treball i el teixit productiu són les seves prioritats

Per El Periòdic

Avinguda Carlemany.
Avinguda Carlemany. | AEC

L’Associació Eix Central (AEC) va demanar al Govern que s’adoptin mesures que tinguin un impacte «significatiu» sobre les «dues despeses fixes més importants (el personal i el lloguer dels locals) a les quals han de fer front» les empreses que estan ubicades al llarg de les avingudes Meritxell i Carlemany i a la zona del Fener Boulevard. L’ens considera que la segona onada de Covid-19 i la seva incidència al país, així com a causa del confinament i el tancament perimetral adoptades pels països veïns «que, a la pràctica, han portat a l’absència total de visitants que ja es va viure la primavera passada», ha agreujat la seva situació.


En aquest sentit, l’AEC considera imprescindibles tres mesures: la flexibilitat en la recuperació de les hores no treballades i en la gestió de les vacances, un mecanisme de retorn a les Suspensions Temporals dels Contractes de Treball (STCT) que sigui gairebé automàtic i mesures que incentivin la renegociació a la baixa dels lloguers dels locals, «com ja es van adoptar a principis del 2009, durant l’anterior crisi econòmica».

Recuperació d’hores

En concret, la junta de l’associació va demanar al cap de Govern, Xavier Espot, i al ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, que s’allargui, com a mínim, fins al 30 de juny de l’any que ve, el termini per recuperar les hores pagades i no treballades aquest 2020 i les vacances meritades. L’AEC creu que és una mesura que no representa una despesa addicional per a les arques públiques, «que la gran majoria d’empleats del sector entenen perfectament» i que facilitaria a les empreses poder gestionar els recursos humans en un escenari especialment complicat i marcat per la incertesa. En la mateixa línia, van considerar que «salvaguardar el teixit productiu i garantir, «en la mesura que sigui possible», la continuïtat dels llocs de treball són «les dues prioritats de la patronal del comerç al detall». 

ERTOs gairebé automàtics

La segona demanda formulada als responsables governamentals per part de l’AEC passa per una aplicació de les STCT i les Reduccions de Jornada Laboral (RJL) que sigui «pràcticament automàtica». Consideren que la davallada dràstica de l’activitat prova «de ple» poder acollir-se a aquests mecanismes sense que sigui necessari exigir justificacions «excessivament» detallades que comportin una «gran càrrega burocràtica». A més a més, van afegir que la «flexibilitat i rapidesa en la capacitat de reacció són els dos principis que haurien de regir l’aplicació de la normativa actual dels STCT i de les RJL i que haurien d’inspirar la futura llei que ha de regular aquestes figures a partir de l’1 de gener i que el Govern té previst enviar al Consell General en les pròximes setmanes».

Rendes dels locals

Més enllà de la gestió dels recursos humans, l’AEC també va considerar que calen mesures d’impacte en relació amb les rendes dels locals per a negoci: «En aquest sentit, vist que el Govern sembla reticent a aprovar una mesura excepcional de reducció de les rendes de lloguer com la que va estar en vigor a la primavera, l’AEC considera que calen mesures que incentivin de forma efectiva la negociació entre llogaters i propietaris per adaptar les rendes de lloguer dels locals de negoci a la situació actual». Així, l’associació va proposar que es recuperi una mesura ja adoptada durant l’anterior crisi econòmica consistent en la supressió del preavís i la indemnització per resolució anticipada dels contractes de lloguer de locals per a negoci. Segons el parer de l’AEC, aquesta mesura incentivaria de forma real la renegociació de contractes.


Finalment, l’AEC es va posar en contacte amb l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI) per treballar de manera conjunta aquestes mesures. En aquest sentit, des de la patronal del comerç «s’ha volgut traslladar un missatge de corresponsabilitat real, que no torni a deixar els propietaris com la darrera baula de la cadena en l’assumpció dels costos».

PUBLICITAT
PUBLICITAT