PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’UCAT creu que l’augment del diferencial amb França no influeix

Calvo avança que enguany es tancaran en negatiu les vendes

Per El Periòdic

Imatge d’arxiu d’un punt de venda de tabac.
Imatge d’arxiu d’un punt de venda de tabac. | MARICEL BLANCH

Des del passat 1 de novembre, el preu del tabac a França és uns 50 cèntims més car cada paquet, i se situa en els 10 euros cada unitat. D’aquesta manera, un cartró s’eleva al centenar d’euros. Aquest increment, segons va exposar el president de la Unió de Comerciants Andorrans del Tabac (UCAT), Raül Calvo, podrà beneficiar als venedors, però va argumentar que «com els diferencials que teníem fins ara amb França ja eren molt grans, qualsevol diferència que afegeixis tampoc és que hagi d’aportar un atractiu addicional». 

De fet, Calvo va argumentar dos elements que preocupen a l’entitat, en aquest sentit. D’una banda, va explicar que «el diferencial de preus entre Andorra i França pot arribar a ser fins i tot problemàtic perquè a vegades genera un atractiu per part d’una tipologia de consumidor que no sempre és la que ens pot interessar». D’altra banda, el president de l’UCAT també va posar en relleu que, «el problema principal són els diferencials que hi ha entre Espanya i França, que ara mateix també són abismals». En aquest sentit, va recalcar que Andorra queda en una «posició delicada», pel fet que «mentre que Espanya no mogui els seus impostos i pugin preus, aquí, per raons de competitivitat tampoc podem apujar-los nosaltres, i això fa que els diferencials amb França cada cop siguin més grans i més delicats».

Un any en negatiu 

D’altra banda, malgrat que els tancaments de frontera hagin comportat un creixement puntual dels compradors, just abans i després de cada moviment, en una acció que Calvo va descriure com a «moviment acaparador», aquest boom de vendes no compensa el que hauria estat una «activitat comercial normalitzada». És a dir, l’UCAT avança que aquest 2020 «tancarem en negatiu el volum de vendes». «Les estadístiques d’importacions i la recaptació de l’estat per la via d’impostos està en negatiu, i això és un reflex evident del volum de consum», va detallar Calvo, que també va apuntar que «som un país dimensionat a vuit milions de visitants i la veritat és que, quan no els tenim o en perdem part, la repercussió és immediata». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT