PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern inicia un cribratge al comerç i crida 5.800 treballadors

Salut prepara l’operativa, que inclourà formació a les empreses, per testar el 40% de la població

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença d’ahir a la tarda.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença d’ahir a la tarda. | SFGA / CESTEVE

Des d’avui i fins al 13 de novembre, un total de 5.800 treballadors del comerç es realitzaran proves TMA per comprovar el grau d’incidència del coronavirus entre el sector. Tal com va apuntar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, aquesta acció s’emmarca en la voluntat de cribrar els sectors més sensibles i diagnosticar el màxim de casos possibles per tal d’evitar la propagació del virus entre la societat andorrana.

De fet, el Ministeri de Salut ja ha fet un llistat de sectors que seran cridats aviat per dur a terme el mateix procediment. En primer lloc, ho faran els treballadors de la construcció, que ja estan sent citats a través de l’Acoda. Així mateix, els testos massius seguiran amb els agents de circulació, els treballadors de les ludoteques, el personal de l’atenció primària i el personal no sanitari dels centres sociosanitaris.

Aquesta acció es completarà a partir del desembre amb el cribratge setmanal del 40% de la població, que inclourà la totalitat dels centres sociosanitaris, les escoles i el personal de cara al públic, entre altres. El procediment que s’està treballant inclourà la formació de personal a totes les institucions on es faciliti el testeig, per tal que es realitzin correctament les mostres nasofaríngies inicialment, que passaran a ser de saliva un cop es disposi d’elles. De fet, el ministre va assegurar que la setmana vinent, arribaran al Principat els primers exemplars d’aquest tipus de test i se’n provarà la seva eficàcia. Tanmateix, pel que fa a les escoles, la idea és establir un seguit d’StopLabs en «punts estratègics» i que cada centre hi vagi passant de forma cíclica, o bé en el cas que hi hagi un alumne que presenti sospita.

Excepcions al test en origen 

A banda d’aquests cribratges, l’altre element que complementarà l’estratègia de l’hivern, sobre el qual Benazet ha reiterat que «s’espera que sigui molt llarg i dur» epidemiològicament, són les proves en origen al turisme. D’aquesta manera, ampliant el que la ministra de Turisme, Verònica Canals, havia avançat a través d’una entrevista a RTVA, el titular de Salut va especificar que dels elements que tindrà en compte a Andorra a l’hora de considerar un país «amb més probabilitat de risc» serà el nivell de diagnòstic que faci sobre la seva població. És a dir, a banda de qüestions com la taxa de reproducció, la xifra de contagis o la pressió sanitària, es vigilarà els tests que el país fa a la seva població. De tal manera que, a indrets on es facin 5.000 proves a cada 100.000 habitants, se’l considerarà un lloc d’origen de menor risc. Aquest cas podria ser el de països com Luxemburg, Dinamarca o Islàndia, segons va referir el ministre.

Una trentena menys d’actius  

Pel que fa a l’actualització de les dades epidemiològiques, Benazet va informar que des de la jornada anterior, s’havien detectat 73 nous positius, i elevaven el total d’infectats a 5.208. D’aquests, 4.351 es corresponien a la segona onada. Tanmateix, com el nombre d’altes havia estat superior, amb un total de 103, i situant-se en 3.960 global, la xifra d’actius s’havia reduït fins a 1.173. En aquest sentit, el nombre de persones ingressades a l‘Hospital Nostra Senyora de Meritxell era ahir de 27, 17 a planta i 10 a l’UCI, dels quals set requerien ventilació mecànica. Així mateix, a la planta Covid del Cedre, hi havia sis residents rebent tractament. En relació a la població escolar, hi havia 13 aules amb vigilància activa: tres aïllades totalment i 10 de forma parcial, i 21 més amb vigilància passiva. Per últim, en relació amb les defuncions, la xifra no havia variat i es mantenia en 75.

D’altra banda, el ministre també va anunciar que es donava per finalitzada l’estada de l’StopLab mòbil a la Massana, que fins al moment de la roda havia acumulat 638 TMA, i que a partir de demà, s’ubicarà a Santa Coloma.

Per tot plegat, la taxa de reproducció se situava en 0,88, però per Benazet, malgrat aquestes oscil·lacions naturals, el que cal observar és la tendència i aquesta va a la baixa. No obstant això, aquest escenari encara no es podria traduir en una relaxació de les mesures, i va considerar que unes bones dades per poder obrir els bars seria una Ro de 0,5 i una incidència per sota de 400 a 14 dies. Sigui com sigui, el Govern s’està reunint amb el sector de cara a trobar la millor fórmula per la seva reobertura. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT