PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els taxistes auguren dificultats mentre falti el turisme i l’oci nocturn

La seva esperança per revifar recau en la temporada d’hivern i la celebració de sopars de Nadal

Per Lídia López

Imatge d’arxiu d’un taxi en una parada de la capital.
Imatge d’arxiu d’un taxi en una parada de la capital. | Maricel Blanch

El sector del taxi viu, així com altres, un moment de salut delicat. Actualment, el tancament de facto de les fronteres i la poca activitat nocturna han condemnat la seva activitat, que espera amb candeletes l’arribada de la temporada d’hivern, amb l’esperança que es pugui treballar amb certa normalitat.

Després de fer uns números relativament bons a l’estiu, i d’un setembre i octubre igualment «correcte», la situació del novembre, on només s’està treballant amb la gent del país, els taxistes preveuen una situació complicada fins que arribin els esquiadors. Tal com va apuntar un membre de l’Associació de Taxistes Interurbans (ATI), «hi ha un percentatge de la nostra caixa que ve gràcies al turisme, aproximadament un 50%, i que segons l’època de l’any pot ser encara més» i va afegir que «estem bastant ofegats». El mateix fet que també van corroborar des de l’Associació de Taxistes d’Andorra (ATA), on un representant va declarar que «és cert que nosaltres treballem molt amb la gent del país, però si aquests no es guanyen la vida, no agafen taxis: és un peix que es mossega la cua».

D’altra banda, el sector també troba a faltar en especial l’activitat de nit del país, tant dels bars com la de l’oci nocturn, que ha anat limitant-se cada vegada més. Així, tal com van apuntar des de l’ATA, «els més perjudicats són els que treballen de nit, perquè els ha baixat la facturació entre un 60 i un 70%», tot assenyalant que en casos com el seu «ens repartim les hores del vespre –plegant jo més d’hora i entrant un altre també abans– amb els companys que entraven més a la nit per tal d’aprofitar l’última clientela del dia». En la mateixa línia, des de l’ATI van apuntar que això es tradueix en canvis en els horaris d’aquesta part dels taxistes a jornades més diürnes, fent a la vegada que «la caixa dels que estan de dia hagi baixat més». Aquest mateix, també va posar en relleu que «a Andorra els negocis anem agafats de la mà», en el sentit que les vaques magres arriben a tots quan un les pateix. D’aquesta manera, el sector també està pendent de les mesures que pugui emprendre el Govern respecte d’aquests establiments, i apuntaven des de l’ATA que «no sé fins a quin punt han pogut baixar el nivell de contagiats, però el que és clar és que la desfeta que ha fet a la gent que treballa de nit és tremenda». 

A més, segons va recalcar el taxista de l’ATI, sospesant les mesures actuals i les que hi havia durant la represa de l’activitat al juny, «mentre que aleshores es tancava a la 01.00 i es podia treballar més o menys fins a les 02.00 hores, ara han de tancar a les 00.00, si és que opten per obrir», un element que encara ha reduït més la possibilitat de treballar en horari nocturn.

I encara vinculat a la restauració i l’oci, al moment actual, tradicionalment, es comencen a celebrar els sopars de Nadal d’empresa, un element que segons l’ATA, «des de mitjan novembre fins ben entrat el desembre hi ha moltíssima feina de gent que portes als sopars d’empresa i després a casa» perquè «la gent beu més del normal i està molt conscienciada». «En aquesta època és quan comences a revifar després de la temporada baixa, així que si ens limiten els sopars de Nadal, li farà molt de mal al sector que treballa de nit».

Sense ajudes 

D’altra banda, els taxistes també es troben desemaprats per la manca d’uns ajuts específics als quals adreçar-se en cas de necessitat. Des de l’ATA, van exposar que «no s’ha fet cap partida específica per als transports» i que l’únic que estan aplicant actualment és mantenir en STCT a la treballadora que fa les tasques des de la centraleta de l’associació. Així mateix, des de l’ATI es va reconèixer que, si bé durant els tres mesos de tancament total, «ens vam poder acollir al salari mínim que proporcionava el Govern», un cop s’ha pogut recuperar l’activitat han perdut tota mena de suport. «Ens demanen demostrar que hem facturat un 50% menys per poder demanar nous ajuts, i això és una mica complicat de demostrar perquè nosaltres fem les declaracions cada sis mesos, és a dir, que no hi ha una comptabilitat mensual», va assegurar el taxista de l’ATI, que també va apuntar que «facis un 49% o un 51%, la història és la mateixa». En aquest sentit, va recalcar que, la tendència és aconseguir uns números al voltant del 52 o el 53% de l’habitual. «El problema que veiem és que tots ens hem ajustat, però en canvi, els impostos ens els continuen cobrant igual», va sentenciar. «Penso que s’haurien d’ajustar els cobraments perquè la situació és estranya i al final, molts ens veurem amb la necessitat d’abaixar la persiana», va valorar.

PUBLICITAT
PUBLICITAT