PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Apapma troba una «llàstima» que el projecte tiri endavant

Asseguren que ningú els ha «pogut o volgut» resoldre els dubtes

Per Lídia López

Vistes del Pic de Carroi, en una imatge d’arxiu.
Vistes del Pic de Carroi, en una imatge d’arxiu. | Maricel Blanch

Davant de la publicació ahir al BOPA de l’adjudicació dels treballs per la redacció del plec de bases per a la construcció del telefèric que uneixi la capital amb el Pic de Carroi, Apapma es va mostrar trist però amb la ferma voluntat de seguir-hi lluitant en contra.

«Creiem que això comença coix», va assegurar el president d’Apapma, Carles Iriarte, en relació amb el fet que aquesta redacció es farà sense tenir en compte l’impacte mediambiental i paisatgístic, i elaborant un document que «potser després no es pot fer i és temps perdut, tant per les administracions que ho volen tirar endavant com per les empreses que s’hi presenten». Un fet que encara els provoca més dubtes, considerant els convenis sobre el paisatge que s’han aprovat els darrers anys, i també la candidatura a la Reserva de la Biosfera nacional que el Govern impulsa. «A manca d’una llei d’impacte ambiental, qui ens pot assegurar que realment els projectes que es tiren endavant són d’interès de tots i no només del promotor?», es va qüestionar Iriarte.

De fet, segons va exposar el president d’Apapma, el grup va poder accedir fa uns anys a un projecte inicial que els va generar grans dubtes, que «fins ara, no ens han sabut respondre o no ens han volgut respondre». En aquest sentit, aquest text preveia que la sortida seria davant de l’edifici administratiu de Govern i fins a Carroi, i que abans d’enllaçar amb Pal, es desviava als Cortals de Sispony. Per tot plegat, el grup es pregunta les afectacions de seguretat cap a la ciutadania i també per a les espècies protegides que el giny pot suposar. 

Així mateix, en relació amb el posicionament de les cònsols, Conxita Marsol i Olga Molné, sobre el fet que les crítiques es feien quan encara no hi havia un projecte, Iriarte va denunciar que «tampoc s’ha fet res perquè el poguéssim conèixer», apuntant al fet que segurament s’aferraven a la idea que «com menys se’n sàpiga menys en podran parlar». En qualsevol cas, Iriarte també va reiterar que, un cop es disposi del projecte, «demanarem moltes explicacions», i igualment, «costarà molt convèncer-nos».

D’altra banda, el president d’Apapma, també va recordar que si bé es va assegurar que això no tindria un cost pels ciutadans, de moment els comuns d’Andorra la Vella i la Massana ja han hagut de pagar la redacció. 

Per tot plegat, el grup i el conjunt d’associacions que formen Andorra Ens Mou segueixen fermament oposats al telèferic del Pic de Carroi, i per ara, han ampliat la recollida de signatures per agrupar més gent i alhora, que més persones puguin tenir la informació escaient, i finalment, unir-se al moviment contrari. D’aquesta manera, malgrat que voldrien impulsar accions de carrer, la situació actual no els ho permet perquè «tenim clar que la salut és el primer». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT