El PS demana la creació d’un registre de contractes de lloguer
Controlaria el mercat i determinaria l’ índex de preus de referència
El Grup Parlamentari Socialdemòcrata (PS) ha presentat un seguit d’esmenes a la totalitat i parcials al projecte de Llei de mesures urgents en matèria d’Habitatge i Poder Adquisitiu. Així ho van explicar, ahir, els consellers generals Carles Sánchez i Roger Padreny durant una compareixença pública. Els mateixos van apuntar que les propostes de modificació del projecte de llei presentat pel Govern vénen motivades pel fet de poder donar solucions «acurades i reals» a les problemàtiques que vol abordar la llei tant a curt com a mitjà termini.
Entre aquestes mesures hi ha la creació d’un registre nacional de contractes de lloguer. En aquest sentit, Sánchez va explicar que «el registre permetria generar polítiques d’habitatge a partir de dades reals. Ens donaria un coneixement acurat de la realitat del mercat de l’habitatge de lloguer al país». El conseller general del PS va afegir, també, que «creiem que és una eina necessària que mereix una incorporació a la Llei d’arrendaments. La idea és que el control del registre el tingui el Departament d’Afers Socials i Habitatge però que els comuns també hi tinguin accés». En concret, a partir de la proposta es considera que el registre dels contractes de lloguer sigui obligatori en tots els pisos arrendats: «Això ens permetria tenir coneixements reals sobre els imports dels contractes o les condicions en les quals es troben els mateixos habitatges». A les esmenes presentades pel PS s’hi estableix, també, que si no es registren els contractes s’apliqui una sanció lleu o greu, segons la casuística. Sànchez va apuntar, també, que la creació de la iniciativa es podria crear un índex de preus de referència sobre el mercat de lloguer andorrà: «És un instrument fonamental que permet resoldre la situació d’indefinició en relació amb els preus del mercat. La mesura permetria proporcionar informació fidedigna i eines per fer política d’habitatge d’acord amb les necessitats socials reals».
Pròrroga contractes de lloguer
El PS va proposar que s’allarguin les pròrrogues dels lloguers amb la idea que l’allargament sigui equivalent al contracte rescindit o a les seves pròrrogues anteriors, sempre que hagin estat d’un any com a mínim.
Modificació taula d’habitatge
Una altra de les esmenes és la modificació de la composició de la Taula de l’Habitatge. En aquest sentit, Roger Padreny va explicar que consideren imprescindible que formin part de l’organització esmentada «el conjunt d’actors sectorials relacionats amb l’habitatge, els càrrecs del Govern i els ministeris implicats, els grups parlamentaris, els ciutadans a través dels sindicats i el Fòrum Nacional de la Joventut en relació amb la promoció de l’emancipació.
Sou mínim i pensions
Finalment, els consellers generals del PS van apuntar que tot i que l’increment progressiu al llarg dels últims anys del salari mínim interprofessional, així com de les pensions, «és un aspecte necessari», considerar que el salari hauria de créixer un 55% sobre el mitjà el 2021 i que les pensions haurien d’incrementar en un 8,3%.
Ajornament de l’entrada en vigor del Codi Civil
33 El líder socialdemòcrata, Pere López, insisteix a demanar una taula de diàleg i un pacte d’Estat nacional per discutir, valorar i veure quines són les decisions que s’han de prendre «per reforçar l’estat judicial». Així ho va fer saber el PS ahir a través d’un comunicat, on s’hi adjuntava l’afirmació referent a l’esmentat de López: «L’entrada en vigor del codi de procediment civil sembla difícil que pugui ser fàcil i efectiva a partir de l’1 de gener del 2021, tal com manifesten els professionals del sector». En aquest sentit, va tramitar una pregunta urgent per demanar al Govern que analitzi una pròrroga d’aquesta entrada en vigor. Així, insisteix i demana de nou al Govern que faciliti el treball i el debat de forma conjunta entre Govern, Consell General i el poder judicial per solucionar la crisi del sistema judicial en lloc de gestionar-la per via de declaracions als mitjans de comunicació. Una crisi que «afecta i ofega les nostres administracions, el conjunt d’empreses del país i tota la ciutadania».