PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Benazet afirma que Andorra «entra en el declivi» de la segona onada

La situació actual permet reprendre les visites dels familiars a les residències per a la gent gran

Per El Periòdic

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa d’ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa d’ahir. | SFGA/JAViladot

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va afirmar ahir que Andorra ja «entra en la fase de declivi» de la segona onada de Covid-19. Una bona prova és que si aquest dilluns la taxa de reproducció del virus (Ro) era de 0,89, 48 hores més tard es va situar en 0,83, tot i que lluny encara de l’ideal fixat en 0,5. Per aquest motiu, el ministre es va tornar a mostrar «optimista però amb cautela», ja que la situació continua sent «molt fràgil». «Hem doblegat la corba i hem començat a baixar […] però el virus no és un fenomen biològic que marxa sol; depèn de nosaltres i del nostre comportament», va insistir Benazet, tot recordant la importància de seguir mantenint les mesures de seguretat actuals i de ventilar els espais tancats, «encara que faci fred». En aquest sentit, va reconèixer que, malgrat la tendència negativa, «la incidència continua sent molt elevada», de manera que les restriccions als bars i restaurants només s’eliminaran quan «les xifres siguin molt més baixes que ara» i es minimitzi la possibilitat de sorgir nous brots.

Així, avui hi ha al Principat 1.236 casos actius que sumen un total de 5.045 positius des de l’inici de la crisi sanitària. Quant a altes, el titular de Salut va informar que s’havien produït 3.734, 2.930 corresponents a la segona onada, mentre que les defuncions es mantenen en 75. Pel que fa a la pressió sobre el sistema sanitari, hi ha 28 persones hospitalitzades (cinc menys que en la darrera actualització sanitària), 19 a planta i vuit a l’UCI, set de les quals requereixen ventilació mecànica. 

Durant el dia d’ahir també es va donar d’alta cinc pacients ingressats a la planta Covid del Cedre i en aquests moments queden sis residents ingressats. «Aquestes dades són una excel·lent notícia perquè demostra que la letalitat del virus amb la nostra gent gran és inferior que al principi de la pandèmia», va puntualitzar Benazet. Així mateix, i en relació amb la població escolar, el ministre va informar que actualment hi ha tres aules amb vigilància activa (16 menys que dimecres) i 15 amb passiva (cinc menys que dimecres). Tanmateix, Benazet va assegurar que no s’ha registrat cap incidència a l’Escola de Segona Ensenyança d’Encamp, tret d’algun alumne confinat però per ser contacte d’un familiar. 

 

Centres sociosanitaris

La principal conseqüència positiva del «declivi» anunciat per Benazet és que, tant a petició pròpia com del ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, el Consell de Ministres va aprovar reprendre les visites dels familiars als centres sociosanitaris per millorar així «la salut psicoemocional» dels seus residents. Malgrat que el decret es va publicar ahir, Benazet va avançar que la regulació interna i els protocols de cada centre «potser necessiten un temps d’adaptació» i, per tant, alguns encara triguin uns dies a permetre les visites.

 

Tests d’antigen

D’altra banda, el BOPA va publicar ahir l’adquisició per part de l’Executiu de 100.000 tests ràpids de detecció de proteïna del virus (antigen) per un valor de 450.000 euros. Les proves seran subministrades per dues empreses diferents (Gessal Nutraceuticals i Abbot Rapid Diagnostics Healthcare), que rebran 4,50 euros per test cadascuna, amb l’objectiu de facilitar la detecció de casos positius entre la població de manera senzilla i ràpida. Per això, s’enviaran únicament a farmàcies, laboratoris d’anàlisis clíniques, serveis de salut laboral i altres centres sanitaris per als seus professionals i clients. Ara bé, aquests tests «no tenen res a veure» amb la petició de realitzar proves als turistes per part dels sectors hoteler i de l’esquí, ja que tal com va remarcar Benazet, no es tracta de «tests d’autoconsum», sinó que requereixen un professional de la salut per realitzar-se. 
Tot plegat va lligat amb el nou reglament per a l’ús dels tests d’antigen per diagnosticar la infecció per coronavirus, que té la voluntat del Govern de regular les condicions per dur a terme aquests tests fora del sistema públic de salut. Aquestes proves detecten l’antigen en el tracte respiratori amb una tècnica que permet obtenir el resultat en un termini inferior a trenta minuts, oferint la possibilitat d’iniciar ràpidament les mesures de seguiment i aïllament per disminuir la transmissió del virus. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT