PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La gran adaptació dels gimnasos

Els centres esportius compleixen el protocol de Govern, però adaptant-se també a les seves circumstàncies

Per Vicente Pallarés

Entrenament de la Federació Andorrana de Natació durant la pandèmia.
Entrenament de la Federació Andorrana de Natació durant la pandèmia. | Hocine Haciane

Els centres esportius han sigut un dels sectors més afectats de la pandèmia.  Van estar obligats a tancar i, ara, han d’adaptar-se a la nova normalitat complint i fent complir les mesures de seguretat. Tots ells fan servir el protocol marcat per Govern, però les circumstàncies individuals provoquen lleugers canvis a la gestió de cada gimnàs. Les mesures comunes a tots són l’ús obligatori de la mascareta i el gel hidroalcohòlic, la desinfecció del material utilitzat, l’aforament limitat i la reserva prèvia. Però més enllà, s’hi troben particularitats.


Un dels socis del Crossfit Les Valls, Rubén Rajadell, va explicar, en referència a la distància de seguretat, que «hem limitat l’aforament i hem dividit el nostre espai en dos. Hem fet vuit grups de quatre persones. Quatre grups entrenen a un costat de la sala i, a sis metres, tenim altres quatre espais perquè tothom pugui fer la seva activitat». No obstant això, la obligació de reservar abans de les sessions no ha suposat un problema perquè «ja funcionàvem així. Els clients contracten un número de sessions mensualment i reserven les que volen cada setmana». Altres centres amb facilitat d’adaptació són els d’entrenaments personals, com The Fit Place. La seva assessora d’empresa, Marta Colobran, va manifestar que també fan classes grupals, però «amb un màxim de quatre persones», encra que ells han sabut reaccionar a temps: «Tenim un protocol documentat, a banda del de Govern. L’empresa de riscos laborals ens va orientar una mica per fer-lo. El vam enviar a tots els clients i a més està penjat al gimnàs perquè tothom sapigui com s’ha de comportar». Una de les mesures  de The Fit Place que més criden l’atenció és que «la gent que entra al gimnàs s’ha de treure les sabates i deixar-les a l’entrada».


D’altra banda, els gimnasos comunals, tot i havent fet també un esforç molt gran, no noten la pressió econòmica dels privats: «Nosaltres no depenem directament dels nostres ingressos i això ens permet anar menys ofegats i seguir donant tots els serveis. Tothom està fent un esforç enorme per adaptar-se a la situació i tinc una gran admiració pels centres privats en els temps que corren», va argumentar el coordinador de piscina de les Piscines Comunals d’Escaldes-Engordany, Toni Bellido. La responsable d’Esports del comú,  una altra de les caps de la gestió d’aquest centre, Cyrille Ferrandis, va opinar que el fet de treballar amb instal·lacions petites és un hàndicap: «Potser ho tenim més complicat que els Serradells perquè les dimensions del centre són molt petites i ells tenen més facilitats de circulació de persones». Al centre públic escaldenc, l’aforament màxim és de 10 persones a la sala de cardio i 10 més a la de musculació, mentre que al gimnàs de la capital, poden haver-hi fins a 40 clients en una mateixa sessió. Tothom ha de fer una reserva de l’espai i hi ha un aforament màxim de 40 persones. Per la seva banda, el cap d’activitats i programes esportius del Comú d’Andorra la Vella, Josep Tudó, també es va referir a aquest aspecte: «El nostre espai és tan gran que mai s’exhaureix, com a molt a les set de la tarda. Hi ha centres amb menys espai que permeten només 10 persones, però estan fent el mateix que nosaltres». I és que, més enllà de la seguretat, els gimnasos han hagut d’adaptar-se a l’era post Covid amb noves maneres de gestió, com han fet al centre escaldenc a causa de la limitació d’aforament: «No tenim abonament, s’ha de reservar cada sessió. Vam pensar que si fèiem l’abonament, podria donar-se el cas de no poder reservar plaça a causa de l’aforament limitat havent pagat la mensualitat. Això emprenyaria la gent. L’avantatge és que pot venir qualsevol», va exposar Ferrandis. I també amb la gestió del personal: «Tenim establerts grups de treball per poder mantenir el servei en cas d’haver una baixa per Covid-19». va afegir Bellido. 


Un altre dels temes més controvertits i amb diferències entre els diversos centres és l’ús dels vestidors i, més concretament, de les dutxes. «Hi ha un marc establert, però si ets més restrictiu, no passa res. En el cas dels vestidors, nosaltres ja no deixem dutxar-se, però ho podríem fer. Per problemes de control i per la situació d’aquests 15 dies, no ho permetem», va afegir Tudó sobre els Serradells. Ferrandis va declarar que «durant una setmana, vam deixar dutxar-se només a qui venia de la piscina, però vam treure aquesta mesura perquè Govern va canviar la restricció i, a més, no tenim molta afluència, encara que la meitat de les dutxes estan tancades per mantenir la separació». Per contentar tothom amb aquest tema, Rajadell va optar per «només deixar utilitzar les dutxes la gent que ens ho ha demanat expressament perquè ha d’anar a treballar i que ens ha dit que si no es dutxa, no pot venir».
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT