PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern estudia la fórmula per demanar un test previ als turistes

Els únics països exempts d’aquesta norma serien França, Espanya i Portugal, per convenis vigents

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d’ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d’ahir. | ANA / M.F.

El Govern està ultimant els serrells de l’estratègia que Andorra vol aplicar de cara a l’arribada dels turistes durant la temporada d’hivern d’enguany. Tal com va avançar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, davant de la Comissió Legislativa de Sanitat, el protocol que es vol impulsar és requerir a la persona que visiti el Principat un test al país d’origen.

D’aquesta manera, el que ara s’ha d’acabar d’estipular és el nombre de nits d’estada a partir dels quals seria necessària una prova, fos TMA o PCR, i també, el sistema mitjançant el qual els clients farien arribar el resultat a l’establiment on s’allotgen i aquests al Ministeri de Salut. Aquesta mesura s’aplicaria a tots els països a excepció de França, Espanya i Portugal, amb els quals ja hi ha convenis sanitaris que permeten la repatriació de forma fàcil. 

A aquesta mesura, hi cal afegir la voluntat que té el Govern de cribrar al voltant del 40% de la població de forma setmanal, fent tests als sectors més sensibles al virus com ho són els centres sociosanitaris, els professionals de la salut, els treballadors que atenen de cara al públic, i la població escolar, amb un cost que fregarà el milió d’euros mensuals. Tot plegat, per generar un context de seguretat tant pels residents del país com pels turistes que el visiten.

D’altra banda, preguntat per la consellera general del PS Susanna Vela Benazet també es va mostrar favorable al fet que les empreses que ho desitgin facin tests als seus treballadors o als turistes que rebin, sempre que es mantingui el caràcter voluntari d’aquests i que s’utilitzin tècniques homologades.

Reforç del SAAS 

Així mateix, el ministre també va exposar davant de la comissió que el sistema sanitari ha fet un seguit de contractacions i en preveu més com a acció preventiva per fer front a la Covid-19. Així, la majoria de perfils són duals, amb certes tasques assignades però també, en cert moment, poder donar suport a l’àrea Covid. D’aquesta manera, en dos blocs diferents, s’incorporaran al SAAS tres anestesistes, dos metges en geriatria, 22 infermes, 18 auxiliars d’infermeria, un metge d’urgències, un portalliteres, un fisioterapeuta, un responsable i dos coordinadors pel Cedre, un administratiu, i un psicòleg, i a més s’ampliarà la jornada del treballador social.

Aquestes contractacions tindran un impacte econòmic de 200.000 euros pel que resta d’any i d’1,7 milions pel pressupost de l’any vinent. En relació amb la tipologia dels contractes, alguns d’aquests seran de caràcter temporal de sis mesos, fins que la situació epidemiològica s’estabilitzi, ja que el ministre va reiterar que tots els viròlegs apunten que l’hivern «serà dur», si bé es mostrava esperançat per les noves tècniques diagnòstiques que poden popularitzar el seu ús, i també per una arribada en cert moment de la vacuna que ajudi a immunitzar artificialment a la població. En aquest sentit, Benazet va situar en un 20% la població que hauria passat el coronavirus.

Així mateix, el ministre també va detallar, preguntat pel socialdemòcrata Jordi Font, que respecte fa un any, l’ús de les urgències s’havia reduït notablement per qüestions de baixa complexitat, perquè els usuaris feien servir la via preferent per aquestes consultes.

Neguit per l’economia

A la seva compareixença, i davant de diverses qüestions dels consellers generals, sobretot per part de Font i Carine Montaner, consellera de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, Benazet va reiterar que «la clau de la gestió de la Covid és limitar la interacció social», defensant una vegada més la decisió que va prendre el Govern amb relació als bars i restaurants. El ministre va exposar que hi ha una «evidència científica que en els locals d’oci nocturn i els bars, on la relació social és estreta, és on hi ha més transmissió del virus», i que malgrat que «la decisió hagi estat dura» aquesta «ens ha ajudat a frenar la transmissió del virus». Així mateix, també es va recolzar en el fet que altres països han pres mesures similars arreu del món per frenar l’expansió del virus. «Si no arribem a contenir la taxa de reproducció, ens haguéssim vist en un punt on hauríem d’haver pres decisions de restricció més estrictes», va confessar el ministre.

I va ser arran d’aquestes qüestions que el to del debat va pujar entre Montaner i el titular de Salut, que es van retreure mútuament algunes opinions al voltant del tancament d’aquests establiments i d’altres mesures que l’Executiu havia impulsat per frenar la pandèmia.

Salut detecta 22 casos positius i 57 actius menys

La darrera actualització epidemiològica feta pública pel Govern va indicar que al Principat hi ha 22 nous casos positius de coronavirus respecte de dilluns. Aquesta xifra, tal com va aclarar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, es va donar perquè una part de les TMA arribades al laboratori no van poder ser analitzades per un edarreriment en la calibració d’una de les màquines. D’aquesta manera, el total de casos era de 4.910, dels quals 4.053 corresponien a la segona onada. En conseqüència, el nombre d’actius també va patir un descens destacat de 57 persones, situant-se en els 1.208. Les defuncions seguien en les 75. Pel que fa a la pressió sobre el sistema sanitari, els ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell van augmentar en dos pacients i eren 33, 25 a planta i vuit més a l’UCI, tots ells ventilats. A la planta Covid del Cedre, hi havia 11 residents rebent tractament. Finalment, al voltant de la població escolar, hi havia 19 aules amb vigilància total, 4 de parcial, i 20 de passiva.

PUBLICITAT
PUBLICITAT