PUBLICITAT

La Massana

L’empenta de l’StopLab continua

Entre els dies 1 i 10 està previst que el dispositiu mòbil doni servei a la Massana

Per Lídia López

Les dues sanitàries que feien tests ahir a la Massana.
Les dues sanitàries que feien tests ahir a la Massana. | El Periòdic

Després de ser a Encamp i Escaldes-Engordany, l’StopLab mòbil impulsat des del Govern i gestionat per Creu Roja, ha fet aturada a la Massana. L’objectiu segueix sent el de fer arribar a tota la ciutadania les proves d’una forma més fàcil i agradable, i sense haver de recórrer al vehicle propi per dirigir-se a l’StopLab fix, situat al carrer Prat de la Creu d’Andorra la Vella.

El director de la Creu Roja, Jordi Fernández, va detallar que durant la primera jornada del laboratori portàtil, el darrer diumenge 1 de novembre, 101 persones es van anar a fer la TMA, i fins ahir al migdia, ho havien fet 59 més. «En principi està bé, tot i que sempre intentem que hi hagi més afluència», va declarar Fernández, que també va posar en relleu que «un StopLab pot fer fins a 180 proves al dia. Llavors encara estem bastant per damunt de la capacitat respecte del mostreig».

El funcionament és l’habitual: les persones que vulguin fer-se la prova, han de demanar cita trucant al 821 955, i aquestes se solen agendar o el mateix dia o l’endemà. «La prova és gratuïta, per tant, que no sigui mai un obstacle perquè la gent se la pugui fer», va recalcar el director de la Creu Roja. I és que, tal com va explicar, i també va reforçar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, a la roda de premsa de la tarda, «tenir aquestes proves diagnòstiques ens ajuda molt a nivell epidemiològic». I, com passa en l’StopLab fix, uns cinc cops al dia, un treballador d’un servei de missatgeria arriba al dispositiu i agafa les mostres acumulades per dur-les a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, on hi ha el laboratori. Un cop aquí, i en funció del resultat, el viatge de la mostra pot acabar aquí, si és que és negativa, o es trasllada en forma d’informació de contacte als despatxos on treballen els traçadors.

Pel que fa al perfil d’usuaris de l’StopLab de la Massana, Fernández va detallar que, com en la majoria dels casos, es tracta sobretot de gent gran, i en molts casos, «persones que es fan acompanyar per algun familiar i d’aquesta manera, podem testar tot el nucli familiar». «L’objectiu són aquesta gent, que no és tant que no puguin baixar, sinó que eviten exposar-se i, al final és el que fa falta, que agafin el mínim de risc possible», va recalcar el director de Creu Roja.

El context del moment, amb una darrera setmana de festa a l’escola, també va comportar un descens de l’afluència als laboratoris, segons va detallar Fernández, apuntant que «la capacitat de testeig hi és, però se n’està fent un seguiment inferior», i defensant que una tornada vacacional és també un moment ideal per fer-se el test. I és que, tal com va destacar «aquesta capacitat de testeig és envejable a llocs com França i Espanya». Per aquest motiu, tenint les eines, «hem d’evitar contagiar algú, a vegades de forma involuntària» perquè «seria molt dur que, per culpa teva, els teus pares o els teus padrins es contagiïn». «Tenim la capacitat d’evitar-ho», va sentenciar.

PUBLICITAT
PUBLICITAT