PUBLICITAT

Andorra la Vella amplia les ajudes als sectors més afectats per la crisi

Els gairebé 800 beneficiaris veuran reduït, de manera directa i sense haver de sol·licitar-ho, l’impost de radicació

Per Irene Mas Fàbrega

Un moment de la roda de premsa telemàtica que va oferir la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol.
Un moment de la roda de premsa telemàtica que va oferir la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol. | Comú d’Andorra la Vella

Durant una compareixença telemàtica ahir al matí, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va anunciar que el comú de la capital ha decidit allargar les ajudes als sectors que s’han vist directament perjudicats a causa de la crisi sanitària i econòmica derivada de la pandèmia de la Covid-19. 


En aquest sentit, va explicar que els principals beneficiaris, que són entre 700 i 800 empreses del país, seran els que han vist tancada de manera total la seva activitat econòmica o els que s’han vist afectats per la falta de turisme. 


Així, va determinar que d’entrada, a partir de les conclusions d’un estudi que han dut a terme sobre el teixit econòmic de la parròquia, seran els negocis com bars, restaurants, comerç i comerç al detall, hotels, càmpings, aparthotels, hostals, locals relacionats amb l’oci nocturn o discoteques, els que veuran reduït, directament, l’impost de radicació: «Davant la nova situació i les noves mesures, creiem que cal seguir aplicant la dinàmica d’ajudes. Durant els mesos que no arriben turistes, reduirem l’impost de radicació de manera directa, sense necessitat que el comerciant o hoteler hagi de fer la sol·licitud». En la mateixa línia, va afegir que l’import per a les ajudes en qüestió és de 120.000 euros aproximadament, i que s’allargaran «tot el temps que sigui necessari». També va afegir que «si hi ha altres sectors que creuen que estan perjudicats directament perquè també han vist la seva activitat afectada per la falta de turisme, s’estudiaran els casos per determinar si es pot tractar de possibles beneficiaris».


La cònsol major d’Andorra la Vella va explicar, doncs, que l’objectiu dels departaments del comú que hi treballen és seguir ajudant el sector del comerç i les activitats econòmiques que «giren al voltant» d’aquest. Va constatar, també, que «al seu dia ja vam prendre la decisió d’exonerar directament els sectors afectats amb un import de 600.000 euros». En aquest moment, doncs, s’ha doblat la inversió destinada al mateix. 

Ajudes  a la ciutadania

En el mateix sentit, va apuntar que l’objectiu del comú no és tan sols ajudar les empreses, sinó també els ciutadans de la parròquia. Així, va apuntar que «volem estar al costat de tothom qui ho necessiti per mantenir la situació durant el mes de novembre i si s’escau, que esperem que no, durant el mes de desembre». 


En aquest sentit, va recordar que tot i que les persones sol·licitants, «de moment», per nombre, no disten «gaire» de les que van necessitar-ho l’any passat tot i la situació sanitària que afecta el Principat enguany, s’estan aplicant reduccions sobre, per exemple, l’impost de foc i lloc o sobre els rebuts de les escoles bressol. Així, va informar que des de l’inici de la pandèmia, el comú disposa d’una partida de 95.000 euros per gastar, en aquest sentit, fins al desembre d’aquest any. De la mateixa, fins al moment ja s’han destinat aproximadament 53.000 euros a les famílies.


Finalment, Marsol va explicar que les mesures esmentades, tant les que estan dedicades a les empreses com les que estan destinades a la ciutadania de la parròquia, són «un complement de les que ja vam anunciar» temps enrere i «aniran evolucionant i complementant-se d’acord amb el desenvolupament de la pandèmia, que va apuntar «esperem que no sigui gaire temps més». En aquesta línia, va considerar que «treballem amb la finalitat que el teixit econòmic es recuperi» i va apuntar que «ens agradaria no haver-les de crear i gestionar».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT