PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els cementiris s’omplen de flors però no de familiars dels difunts

Les normes per la pandèmia marquen una jornada que no ha patit d’aglomeracions

Per El Periòdic

La porta d’entrada al cementiri vell de la Massana, amb un cartell anunciador de les mesures.
La porta d’entrada al cementiri vell de la Massana, amb un cartell anunciador de les mesures. | El Periòdic

La celebració d’enguany del dia de Tots Sants es va veure marcada, com tantes altres coses, de la pandèmia de la Covid, i totes les mesures derivades: mascaretes, distància, ús de gel i aforaments limitats. Aquest context complicat va comportar que les persones visitessin els seus difunts de forma més repartida, al llarg de la setmana, per tal d’evitar coincidir amb gaire gent al cementiri durant el dia de la festivitat. Per això, malgrat que les tombes s’han mostrat lluïdes i florides, no va ser fàcil veure gent coincidir en la seva visita. 

Aquest va ser el cas del cementiri antic d’Andorra la Vella, on un dels treballadors va explicar a l’ANA que l’afluència havia estat «un 5% inferior a la d’altres anys», apuntant que molta de la gent que acostuma a visitar el cementiri són persones grans, les quals amb la pandèmia surten menys o fins i tot, molts també es troben confinats. D’altra banda, aquest treballador també va exposar que «la gent va començar a venir a portar ofrenes florals fa dues setmanes», i va remarcar que durant els darrers set dies, i principalment durant la jornada d’ahir, és quan acostuma a haver-hi més moviment de persones al lloc.

Un cas similar va ser el del cementiri Vell de la Massana, on al migdia presentava un aspecte florit i amb els nínxols nets pels familiars que havien acudit a l’espai a recordar els seus difunts.
Enguany, Tots Sants i els cementiris també es van haver d’adaptar a la normativa per la Covid-19, així que era normal trobar cartells on recordaven les mesures de seguretat –d’ús obligatori de la mascareta i manteniment de la distància entre persones– i fins i tot, alguns dosificadors de gel hidroalcohòlics en els cementiris més concorreguts. Així, mentre que al de la Massana s’indicava a l’entrada que l’aforament màxim permès era de cinc persones, al de la capital, un agent de circulació va indicar que es controla l’aforament perquè no hi hagi aglomeracions.

Vendes de flors similars  

En aquesta festivitat, un dels principals sectors econòmics són les floristeries, les quals van assegurar a l’ANA que les vendes s’havien mantingut força similars a les de l’any passat, encara que sí que van veure que els clients anaven de forma més espaiada a buscar els rams i les flors. Exemple d’això era que, a diferència d’altres anys, no es van produir cues a les botigues.

En aquest sentit, l’encarregada de la floristeria Artiflor d’Andorra la Vella va indicar que la gent havia anat fent encàrrecs i a buscar les flors durant tota la setmana. Per contra, va lamentar que les restriccions de mobilitat a Espanya havien provocat que certs encàrrecs que havien fet alguns residents del Principat, amb la intenció de portar-les com a ofrena als seus familiars que descansen al país veí, finalment s’havien anul·lat precisament per la impossibilitat d’anar a fer entrega d’aquestes. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT