PUBLICITAT

Andorra la Vella

Un de cada quatre establiments incompleix les mesures a l’octubre

Malgrat les restriccions, s’acumulen més de dos quilòmetres de retencions a la frontera del sud

Per Lídia López

La cua de vehicles per passar la frontera del riu Runer, ahir.
La cua de vehicles per passar la frontera del riu Runer, ahir. | ANA

Les inspeccions als establiments per part del Govern s’han intensificat notablement aquest mes d’octubre. Tal com va apuntar ahir el ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover, un 45% de les 923 inspeccions realitzades s’ha dut a terme aquest darrer mes, on s’ha constatat un clar decreixement de l’incompliment.

D’aquesta manera, si entre els mesos de març a setembre hi va haver un 53% dels 480 establiments inspeccionats que no complien les mesures, resultant afectat un de cada dos, el mes d’octubre aquesta ràtio va disminuir a un de cada quatre, ja que només el 23% dels 388 establiments inspeccionats incomplia alguna norma. Així mateix, Jover va apuntar que la major part dels incompliments estava vinculat a la separació de les taules o a una manca d’un registre d’usuaris, o bé aquest era incomplet a l’hora de fer la traçabilitat.

Paral·lelament, en relació amb les infraccions, el ministre va informar que la Policia havia aixecat 715 atestats, un 49% durant l’octubre, és a dir, 352, entre els quals hi havia: 286 constatacions per mal ús de la mascareta; 40 per fumar; i 19 per fer grups de més de cinc persones. Així mateix, 198 ja s’havien elevat a expedients sancionadors, dels quals 39 ja estaven en fase d’arxiu i 22 eren ferms. «Sabem que el procediment no és el més àgil, però arribarem al final, no hi ha cap element d’impunitat», va recalcar Jover.

Retenció al riu Runer  

A la roda de premsa també hi va participar la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, que va reiterar que les fronteres no estan tancades, i va exposar les eines i situacions amb les quals un resident  pot circular pels països veïns, corresponent, a grans trets, a: el retorn al lloc de residència habitual; tenir cura de persones dependents; anar a treballar o l’escola; per rebre atenció mèdica; o per causa de força major. En qualsevol cas, és necessari omplir els certificats corresponents de cada país i portar la documentació escaient que acrediti cada situació. 

Però, malgrat aquestes restriccions, ahir a la tarda es van registrar cues de fins a 2,5 quilòmetres per sortir per la frontera hispanoandorrana, pels controls d’accés que feien les autoritats espanyoles. Així, Ubach va apuntar que «el Govern ha parlat amb les autoritats perquè agilitzin els controls i poder evitar les fortes retencions».

Dos òbits per coronavirus  

Finalment, pel que fa a l’actualització sanitària, Jover va lamentar la pèrdua de dues persones més a causa de la Covid-19, que situaven la xifra de defuncions en les 75. En relació amb la resta de dades, ahir eren 1.213 els casos actius, dels quals 38 restaven ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell –28 a planta i 10 a l’UCI, dels quals vuit ventilats–, i a la planta Covid del Cedre eren 15 els residents tractats.

D’altra banda, el ministre Jover, encarregat també de compartir aquesta actualització, va comunicar que s’havien detectat 98 nous positius les darreres 24 hores i el total de casos des de l’esclat de la pandèmia a Andorra se situava en les 4.665 persones, de les quals 3.808 corresponien a la segona onada. Pel que fa a les recuperacions, eren 3.377 el total d’altes.

Així mateix, el portaveu també va fer un apunt sobre el decret publicat al BOPA ahir mateix establint les noves mesures per contenir l’expansió del virus, posant en relleu una modificació que no havia estat comunicada anteriorment. A partir del dilluns, els alumnes de més de 8 anys hauran de dur la mascareta obligatòriament, i se’n recomana l’ús a partir dels sis, per tal d’inicidr en uns possibles contagis tornant de la setmana de festa escolar. A la vegada, si en un centre hi ha una forta incidència, l’obligatorietat s’ampliarà als nens a partir de sis anys. Fins ara, l’ús obligatori de les mascaretes a les aules era per alumnes a partir dels 12 anys.

Paral·lelament, els ministeris de Salut i d’Educació i Ensenyament Superior, van decidir fer un cribratge específic durant aquest cap de setmana a les vuit aules no aïllades actualment de l’Escola Andorrana de Maternal i Primera Ensenyança d’Andorra la Vella, on actualment, n’hi ha 15 en aïllament. I, si tot fos correcte, el dilluns tornarien a classe aquestes vuit aules i set més que ja hauran passat l’aïllament corresponent.

En relació amb la situació escolar, el Govern va notificar que hi havia 57 aules sota vigilància activa, 40 de total i 17 parcial, i 22 en vigilància passiva. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT