PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Poques limitacions als cementiris per Tots Sants malgrat la Covid

Els floristes destaquen que les comandes d’enguany «han baixat i es fan més justes»

Per Judith Sáez

Imatge d’arxiu del cementiri vell d’Andorra la Vella el dia de Tot Sants de 2018.
Imatge d’arxiu del cementiri vell d’Andorra la Vella el dia de Tot Sants de 2018. | Maricel Blanch

Els cementiris del Principat s’adaptaran a la situació sanitària que comporta la pandèmia SARS-CoV-2 en aquesta celebració de Tots Sants, tot i que no imposaran restriccions excepcionals d’aforament, ni es limitarà el temps de les visites, així com tampoc s’exigirà demanar cita prèvia. D’aquesta manera, es confia en la mascareta, el gel hidroalcohòlic i en el fet que els visitants mantinguin la distància de seguretat d’un metre i mig per contenir els contagis i evitar la transmissió del virus. Així, es controlarà l’aforament i s’haurà de respectar el metre i mig de distància entre les persones que hi accedeixin, tal com ho recomanen les directrius i normatives sanitàries del Ministeri de Salut.

A la capital, els cementiris nou i vell d’Andorra la Vella, han optat per no determinar mesures restrictives en tant que consideren que l’espai és obert i, a més, ampli. Així, des del comú van indicar que no s’ha establert cap protocol específic per a aquest cap de setmana, més enllà del que ja es preveu actualment. Aquesta posició també s’ha adoptat als cementiris de la Massana i Sant Julià de Lòria, on destaquen que el funcionament no presenta cap canvi a part de controlar les aglomeracions i seguir les mesures de seguretat i higiene. I és que no s’esperen aglomeracions per al dia 1 de novembre, o almenys aquesta és la previsió que fan a Canillo. Segons va informar el cònsol menor de la parròquia, Marc Casal, tampoc s’extremaran les restriccions als cementiris vell i de Mereig, que romandran oberts durant tot el dia i amb la vigilància d’un agent de circulació. En aquest cas, controlarà que les persones al cementiri vell no sobrepassin les 10 i al de Mereig oscil·lin entre les 10 i les 15. No obstant això, a Ordino sí que han decidit marcar els recorreguts d’entrada i de sortida, així com limitar l’estada a 45 minuts com a màxim.

Ampliació d’horaris

Per la seva part, el Comú d’Encamp va ampliar l’horari de visites fins al dia 2 de novembre, passant a ser de les 9.00 hores a les 21.00 hores, i demana que les visites siguin com a molt d’una hora. A més, insisteixen en la importància de reduir fins a cinc persones els grups que acudeixin al cementiri i que es planifiquin les visites per facilitar la tasca dels agents de circulació que controlaran l’aforament per evitar les aglomeracions. Des de l’administració comunal van afegir que dins el recinte s’han col·locat cartells informatius per recordar les mesures.

Més cartells i un bus

Als cementiris de La Plana i el del Pessebre, d’Escaldes-Engordany, també s’hi troben indicacions per als visitants que hi acudeixin, els quals si són del mateix nucli de convivència, no caldrà que mantinguin la distància de seguretat. Pel que fa al control d’aforament, aquest el gestionaran diversos agents del servei de circulació de l’administració comunal. Per altra banda, i com ja és habitual, el comú habilitarà un servei d’autobús per facilitar l’accés al servei de La Plana. En concret, estarà operatiu els dies 31 d’octubre i 1 de novembre.

Menys previsió

La incertesa del moment però ha provocat que les comandes de flors estiguin arribant a les portes del cap de setmana. «Van més tard que normalment. Avui s’han agilitzat», deien des de Magnòlia Flors i confirmaven des d’altres establiments com Natturals, on afegien que la venda d’enguany està essent més fluixa. «Ha baixat una mica», concloien.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT