PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La pandèmia atura la candidatura de Pirineus-Barcelona pel 2030

Figueras diu que la feina tècnica està enllestida però que les quatre institucions implicades no s’han pogut reunir

Per El Periòdic

Les pistes de Grandvalira, la temporada passada.
Les pistes de Grandvalira, la temporada passada. | Grandvalira

La gestió de la Covid-19 ha impedit formalitzar la candidatura dels Jocs d’Hivern Pirineus-Barcelona 2030 davant del Comitè Olímpic Internacional (COI). En un principi, tot estava preparat per dur a terme aquest tràmit el mes de juliol passat, però finalment no es va poder fer per motius d’agenda, ja que era necessari reunir tant al Comitè Olímpic Espanyol (COE) com les tres administracions implicades en l’organització de l’esdeveniment: la Generalitat, el govern espanyol i el de l’Aragó. Així ho va explicar aquesta setmana el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, a la comissió d’Afers Institucionals del Parlament.
Figueras va informar que la feina tècnica està enllestida però que davant d’aquesta situació s’ha decidit «parar màquines», a l’espera d’obtenir l’aval de l’executiu de l’Estat espanyol al projecte. Així, va afegir que un cop les quatre institucions es posin d’acord per fer avançar el projecte es reprendrà l’activitat. També va insistir en ressaltar l’oportunitat que representa l’esdeveniment per al territori i que aquest serà sostenible des d’un punt de vista ambiental i econòmic. El secretari general de l’Esport va dir que als Jocs d’Hivern hi participen uns 3.000 esportistes durant 15 dies i que té un cost d’organització d’uns 1.300 milions d’euros, dels quals el COI en sufraga dos terceres parts i la resta provindrien, bàsicament, de la venda d’entrades, el marxandatge i aportacions privades. D’aquesta manera, Figueras va explicar que es tracta d’un esdeveniment que s’autofinancia.Mentre, des de diversos partits de l’oposició de Catalunya van demanar un lideratge més clar per part de la cúpula de la Generalitat. En aquest sentit, Figueras va informar que el president inhabilitat Quim Torra va enviar una carta al COE per mostrar el suport del govern al projecte. 

La diputada de Catalunya en Comú Podem Concepción Abellán va afirmar que tot i que els Jocs d’Hivern poden facilitar la creació d’infraestructures cal prioritzar l’impacte de l’esdeveniment a mig i llarg termini, mentre que des del Partit Socialista de Catalunya (PSC), Òscar Ordeig, va demanar que el projecte tingui en compte tot el conjunt del Pirineu, tant l’Aragó com Andorra i França. Per la seva banda, el diputat de Ciutadans (Cs) Javier Rivas va criticar el «centralisme» que té la candidatura, pel fet que aquesta inclou a Barcelona. Així, va manifestar que si a la capital catalana només s’hi faria la inauguració i les proves de gel, seria més convenient apostar per altres territoris, com ara Lleida, que necessiten de més projecció. Finalment, el diputat del PP, Manuel Reyes, va dir que l’esdeveniment ha de suposar un exemple de col·laboració entre administracions, com es va fer als Jocs Olímpics de Barcelona de l’any 92. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT