PUBLICITAT

Andorra la Vella

La tasca de seguir el virus

Un centenar de traçadors treballen per avisar als positius i als contactes per tal de contenir l’evolució epidemiològica

Per Lídia López

L’àrea on treballen les persones de l’equip tècnic i l’equip d’escoles.
L’àrea on treballen les persones de l’equip tècnic i l’equip d’escoles. | El Periòdic

Amb un perfil discret, la figura del traçador ha esdevingut una de les eines més valuoses del Govern, juntament amb l’estratègia de testar, testar i testar. Però, després de tants mesos seguint el fil del virus, i amb una escalada agosarada des de la tornada de les vacances d’estiu, l’anomenat Equip Covid també presenta símptomes, en aquest cas, de cansament.

Tal com va detallar la Secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, «com no pot ser d’una altra manera, tot l’equip han tingut i estan tenint molta pressió de feina els darrers mesos», i és per això que «hem anat adequant l’equip per donar resposta a aquesta pressió que hem tingut». Actualment, són 110 els rastrejadors dels quals disposa el Ministeri de Salut, i estan repartits en diferents despatxos de l’Edifici de les Columnes, després d’abandonar les instal·lacions del ministeri a Clara Rabassa. Però, d’aquest centenar, no tothom treballa activament cada dia –treballen els set dies de la setmana, i un total de 12 hores–, sinó que hi ha un grup de persones que sí que fa una jornada completa de 40 hores setmanals, i la resta són persones que s’incorporen a hores per donar resposta en funció del nombre de casos o les demandes que arriben. «Si en una tarda ens arriben X nombre de casos, tenim la capacitat per activar més persones i així disminuir la pressió dels traçadors», va especificar Mas, que també va posar en relleu que «aquest virus és molt impredictible, variant i canviant» i que «per més que intentem estructurar al voltant d’ell, es fa molt difícil que sigui al 100% operativa».

El perfil desitjat és el de formació vinculada a la sanitat, però tal com va apuntar Mas, «també tenim persones que tenen experiència en l’atenció de cara al públic o fent d’enquestadors». Seria un cas com el de l’Anaïs Mora, antropòloga de formació i treballadora del sector de l’esquí, que a l’espera que nevi i des de fa un mes i mig també treballa fent de traçadora. «La meva mare és infermera i parlem molt del tema, així que m’interessava poder formar part de l’equip», va detallar, i també va afegir que «és una feina que t’acaba enganxant perquè parles molt amb la gent, i malgrat no tenir formació sanitària, pesa més la part humana».

«A nosaltres ens arriben els casos positius i els truquem. Aleshores, hem de començar a buscar amb qui han pogut estar, primer els convivents i després, dos dies abans de tenir símptomes, amb tota la gent que hagin pogut estar», va descriure Mora. En relació amb aquests, també va apuntar que «segons el grau de contacte que han tingut, el rastrejador posa a la persona en vigilància passiva o activa», i mentre que la primera permet poder seguir fent vida normal –extremant les precaucions i parant molta atenció de si es desenvolupa simptomatologia– en el cas de la segona, implica obligatòriament restar en aïllament a casa i sotmetre’s a les proves. «Hi ha gent que costa una mica i que els ho hem d’explicar millor, però hem vist com les persones, quan han començat a tenir símptomes s’han quedat a casa per si mateixes», va especificar la traçadora. Al voltant d’això, la secretària d’Estat de Salut va posar en relleu que «continuem tenint aquesta obligació de tenir molta consciència de la nostra responsabilitat en relació amb la pandèmia, per tant, reforcem el missatge que les indicacions s’han de seguir pel bé de la societat», afegint que, majoritàriament, «les persones, sabent que estem en situació de pandèmia, responen de forma adequada a la notificació».

A banda dels traçadors, l’Equip Covid el completen un grup d’administratius i també un equip tècnic, liderat per la metgessa de Salut Pública, Mireia García. 

De cara a la setmana vinent, aquests treballadors mantindran la seva tasca com fins ara, perquè segons Mas, «l’Equip Covid ha de seguir treballant i no pot fer el treball telemàtic», si bé va posar en relleu que a l’espai i despatxos que ocupen «busquem que tinguem totes les mesures de distància, de l’ús de mascareta, d’higiene de mans, de ventilació i de neteja intensa». En qualsevol cas, Mas va valorar, posant la mirada a les setmanes vinents, que «l’objectiu i el motiu de totes les mesures que s’apliquen és que hi hagi una contenció en la transmissió i per tant, el nostre treball és en aquest sentit». Per això, es va mostrar confiada que «hi hagi aquesta contenció de la transmissió i que amb totes les mesures, la ciutadania faci que la Ro baixi per sota d’1, que era l’objectiu». En aquest sentit, les mesures de confinament més estrictes que s’han determinat als territoris veïns, també poden influir positivament en un descens de la incidència, ja que per a Mas «tots estem lluitant contra el mateix», a la vegada que també va mencionar la possible influència que pot tenir la setmana festiva escolar. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT