PUBLICITAT

El Sipaag reclama les condicions de jubilació prèvies a la reforma

La secretària del sindicat espera que el teletreball es fixi per llei

Per Judith Sáez

Imatge d’arxiu de la protesta dels treballadors públics per la modificació de la llei de Funció Pública.
Imatge d’arxiu de la protesta dels treballadors públics per la modificació de la llei de Funció Pública. | Maricel Blanch

El Sindicat del Personal Adscrit a l’Administració General (Sipaag) lamenta que molts treballadors del funcionariat perdessin el dret a les prejubilacions amb l’última reforma de llei del pla de pensions de la Funció Pública i reivindiquen la necessitat de retornar a les condicions laborals prèvies o «com a mínim accedir al meritat molts anys» abans que «es retallés més del 10% de la pensió quan et jubilaves».

La secretària del Sipaag, Marta Pujol, va mostrar la seva esperança respecte a recuperar uns drets que es contemplaven en el sistema anterior, abans que el Govern aprovés la darrera modificació legislativa, ja que assegura que aquesta «va fer perdre molta capacitat adquisitiva dels jubilats». Ara, confia en la disposició del nou Executiu a parlar amb els representants dels treballadors per negociar la nova reforma legislativa. De moment, destaca Pujol, «no hi ha una negativa a parlar amb nosaltres».

De fet, la ministra de Funció Pública, Judith Pallarés, ja va avançar la setmana passada la voluntat de l’Administració per tornar a fomentar les prejubilacions. Una qüestió que s’haurà de tractar en converses que encara podrien tardar temps, en tant que la prioritat del Govern a hores d’ara és implementar un nou reglament per simplificar i digitalitzar l’Administració.

En aquest sentit, des del sindicat manifesten que hi estan d’acord i que aquesta setmana es reuniran amb la titular del ministeri, així com amb la secretària d’Estat de Funció Pública, Lara Vilamala, després de trasllada’ls-hi els seus neguits. En concret, la supressió de llocs de treball; les males praxis d’assetjament laboral o psicològic contra els treballadors, i qüestions sobre el teletreball o permisos administratius.

Els treballadors públics van insistir a les responsables governamentals en relació amb el fet que no es generin acomiadaments o situacions d’assetjament en cas que algun treballador fos traslladat a un altre departament. «Ens han assegurat que això es vigilarà molt», detalla Pujol, que també apunta que es va aprovar un reglament del comitè tècnic d’organització i gestió «en què nosaltres hi participarem i, en principi, podem dir qualsevol desacord, irregularitat que detectem o discutir-la».

Una altra de les seves peticions consisteix que el teletreball i les reduccions de jornada fossin opcionals, és a dir, que sigui el treballador qui ho demani. A més, van més enllà i desitgen que el treball no presencial es pugui fixar per llei i es plantegi com una modalitat establerta. Aleshores, «serà el moment de reivindicar que als treballadors se’ls compensi pels mitjans que han de posar o que l’administració assumeixi una part del cost que representa pel treballador», matisava Pujol, tenint en compte «l’estalvi en desplaçament i temps per les persones, tant els treballadors com els administrats». En definitiva, fan una bona valoració del reglament que revisarà 350 llocs de treball, molts «en un nivell molt baix», deia la secretària.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT