PUBLICITAT

Andorra la Vella

Torres acusa «d’improvisar» a la majoria amb els ponts tibetans

Objectiu Comú exigeix informació sobre el retorn que tindrà el projecte i denúncia una manca de prudència

Per Judith Sáez

Imatge d’arxiu de la vista panoràmica del Roc del Quer de Canillo.
Imatge d’arxiu de la vista panoràmica del Roc del Quer de Canillo. | Maricel Blanch

Objectiu Comú (OC) del Comú de Canillo reitera les seves queixes en relació amb el projecte dels Ponts Tibetans que tirarà endavant el grup de la majoria (DA). «El problema de tot això és sempre el mateix: amagar informació», va destacar el conseller d’OC Albert Torres a EL PERIÒDIC, després de tramitar una demanda d’informació sobre els estudis de costos, de les ubicacions exactes amb permisos mediambientals aprovats per les administracions competents, una valoració del nombre de visitants previstos, així com quin és el càlcul d’ingressos directes que generarà la inversió o el del retorn real. De fet, una de les queixes principals de la minoria és la manca de transparència dels demòcrates, als que acusen «d’improvisar».

«Com qualsevol persona que fa una inversió, aquí hem de tenir un càlcul», es queixava Torres, qui també es mostrava convençut que en aquest cas «el pitjor és que no hi és, que no s’ha previst». En aquesta línia, el conseller argumentava que més enllà de denunciar que la majoria «ens ho ha amagat», des d’Objectiu Comú critiquen que s’hi destini una partida pressupostària de 3 milions d’euros tenint en compte la situació de crisi socioeconòmica provocada per la pandèmia del coronavirus. «En una situació com aquesta, que no hi ha res clar enguany ni tampoc en una part important de l’any que ve, la prudència diu que podem guardar els diners per a altres coses», insistia Torres. A diferència de la majoria, que presenta el projecte urbanístic com una promesa d’atractiu turístic per a la parròquia,  el conseller d’OC insisteix en el fet que ens trobem en unes circumstàncies «complexes i complicades a escala de país» en tant que «els ingressos no seran els que estaven previstos en una situació normal». Així mateix, augurava que «el PIB i la conjuntura econòmica d’Andorra baixarà» i demanava de nou que «siguem prudents i vigilem en gastar els diners». A més, van apuntar que no es tracta d’unes inversions prioritàries ni una necessitat i van recalcar que les seves queixes se sumen al fet que no coneixen ni saben «el pressupost real a causa de l’opacitat informativa de la majoria Demòcrata».

Impacte mediambiental

Per altra banda, Objectiu Comú va apuntar a través d’un comunicat que des de l’agrupació política «no podem acceptar que, en nom del turisme, es continuï agredint el medi ambient amb projectes faraònics totalment fora de lloc» i es van mostrar disposats a apostar per cuidar l’entorn «amb polítiques que conservin i millorin l’accés als camins de muntanya existents» tenint en compte que, segons van apuntar, «avui en dia, alguns són inaccessibles i no s’hi ha fet cap inversió ni cap manteniment». També van reclamar que no es «segueixi destrossant» les muntanyes de la zona valorant que és «patrimoni de tots i el més preuat que podem deixar a les futures generacions». Així, en resum, van subratllar que «volem unes polítiques que defensin el benestar dels ciutadans de la parròquia de manera prioritària».

En ser preguntat sobre l’estudi del Ministeri de Medi ambient per avalar el projecte en matèria mediambiental, Torres va considerar que aquest «avala i avalarà qualsevol projecte que presenti un comú» i, «encara més», deia, «si és del seu color polític. En aquest sentit, el conseller es mostrava preocupat perquè «el Govern és del mateix color polític que el comú i li donarà suport» al projecte del pont tibetà «sigui el que sigui». Recalcant de nou, que es tracta «d’un exemple més d’improvisació».

A mitjans de setembre, l’administració comunal va aprovar per majoria, en sessió de Consell de Comú, l’adquisició per a la compra del terreny del Prat del Grau per a la construcció de les infraestructures esmentades a la vall del Riu. En aquest sentit, la majoria demòcrata va informar que el terreny, que té una superfície de gairebé 5.000 metres quadrats, té un preu de compra de 100.000 euros. Des del primer moment, l’oposició del comú es va mostrar contrària a l’avenç del projecte perquè, igual que han reiterat últimament, consideren que no és una iniciativa que sigui «transparent».

Els ponts tindran una llargada de 35 metres i una alçada màxima d’entre 10 i 12 metres, i la passarel·la serà la més llarga del món amb 592 metres i a 200 metres del terra. La intenció de la corporació és complementar l’oferta turística a l’estiu i a la primavera la parròquia.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT