PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Gallardo defensa que Andorra és segura i no cal tancar fronteres

Salut registra 85 casos nous que eleven el total d’actius a 1.310

Per El Periòdic

El ministre Gallardo, ahir.
El ministre Gallardo, ahir. | ANA

«La gent pot pujar a Andorra, no és necessari tancar les fronteres, és un país segur», aquesta és la resposta que el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va donar ahir a preguntes sobre les recomanacions que han fet un grup d’experts de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) perquè Andorra tanqués les fronteres. En aquest sentit, va manifestar que «des del màxim respecte» li semblava que aquestes recomanacions es feien «des del desconeixement de la realitat andorrana» i va defensar que el país continua sent una destinació segura.

Així, va incidir en el fet que Andorra està duent a terme un elevat volum de tests i que per això es té «un alt coneixement de l’estat de la població» i que precisament aquest alt nombre de cribratges fa que barems com la taxa d’incidència sigui molt elevada, unes dades que «ens situa en unes xifres que no són comparables» amb altres països on la quantitat de tests realitzats és inferior.

Gallardo va afegir que és evident l’impacte de la Covid-19 al país però també que s’està «pràcticament cribrant el 10% de la població setmanalment, amb un test que és molt més sensible que el que utilitzen la resta de països de l’entorn europeu». Així, va voler incidir en un missatge de «tranquil·litat» de cara als visitants. «La gent pot pujar tranquil·la i no és necessari tancar les fronteres», va reiterar.

Pel que fa als efectes que podria tenir que Catalunya o França apliquessin mesures més restrictives a la mobilitat, va manifestar que «no quedarà altra que negociar i explicar que la casuística d’Andorra és particular» i va posar com a exemple persones que van a fer tractaments sanitaris a banda i banda de la frontera i també la situació dels transfronterers i, a més, «tota una economia, i no només al país sinó al Pirineu, que depèn d’Andorra».

Amb tot, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya es va reunir ahir d’urgència amb la voluntat d’aplicar noves mesures i més contundents, ja que la situació «és insostenible». El secretari general del ram, Marc Ramentol, no va voler concretar quan s’anunciaran, però sí que va reconèixer que la data límit per a les noves limitacions és la nit del divendres 30, quan haurien d’acabar les restriccions a bars i restaurants. Precisament ahir, el govern català va admetre que aquestes restriccions, 11 dies després de decretar-se, comencen a tenir efecte.

 

Actualització sanitària

Quant a les dades epidemiològiques al país, en les darreres 24 hores, els nous casos de Covid-19 han augmentat en 85, elevant la xifra total de casos des de l’inici de la pandèmica a 4.410 persones, de les quals 3.553 corresponen en aquesta segona onada. Segons va informar el Govern, resten 1.310 casos actius per la malaltia, i el nombre total de defuncions es manté en 72. Pel que fa a pressió sobre el sistema sanitari, actualment hi ha 42 persones ingressades a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, 34 de les quals es troben a planta. Així, a la Unitat de Cures Intensives (UCI) continua havent-hi vuit pacients i set es troben sota ventilació mecànica.

D’altra banda, a la planta Covid habilitada al Cedre continuen ingressats 24 residents, tots ells del mateix centre sociosanitari. Finalment, quant als centres escolars, l’executiu va informar que les aules sota vigilància activa són 51, 35 sota una vigilància total i 16 parcial, a banda de 29 classes en vigilància passiva. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT