PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els països iberoamericans volen acabar amb la bretxa digital

Els participants debaten l’ús de la tecnologia en la gestió de la pandèmia

Per Lídia López

Jordi Gallardo, a la ministerial iberoamericana de ciència, tecnologia i innovació, ahir.
Jordi Gallardo, a la ministerial iberoamericana de ciència, tecnologia i innovació, ahir. | SFGA / CESTEVE

La IV Reunió de Ministres i Altes Autoritats Iberoamericanes de Ciència, Tecnologia i Innovació, celebrada ahir de forma telemàtica al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, va posar sobre la taula la necessitat de combatre la bretxa digital als països iberoamericans. Una bretxa que pel ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, s’ha vist agreujada per la situació provocada per la Covid-19. El mateix ministre, juntament amb el secretari d’Estat de Diversificació Econòmica i Innovació, Marc Galabert, van presidir la reunió.

El primer punt tractat a la trobada va ser una reflexió sobre el paper que la tecnologia i la innovació havien tingut en la gestió de la pandèmia sanitària. «Vam considerar oportú, donada la situació, incloure una ministerial addicional, on tant el ministre de Salut com jo mateix, vam intentar compartir la casuística d’Andorra», va apuntar Gallardo. D’aquesta manera, ahir es van recollir els fruits d’aquesta ministerial, per extreure unes conclusions arran de totes les experiències compartides pels països participants, i veure el que havia funcionat i el que no. «Amb la pandèmia s’ha posat en evidència que la preparació dels diferents països quant a innovació i tecnologia representen una manera i uns recursos diferents a l’hora de gestionar aquesta crisi sanitària», va declarar Gallardo.

En relació amb això, el ministre va posar en relleu que l’apartat més important de la jornada era el relatiu a la bretxa digital, tant pel que fa a dins de la societat d’un país, com entre els països iberoamericans. «Un dels reptes que tenim és aconseguir que la tecnologia estigui més a l’abast de tothom», va explicar Gallardo. En aquest sentit, els participants estaven treballant en una proposta de resolució que pugués ser aprovada per tal d’assolir una estratègia iberoamericana «transversal i coordinada», per afrontar aquest propòsit. El ministre, va posar en relleu, respecte d’aquesta qüestió, la importància de les polítiques públiques i les corresponents inversions de cara a fer front a la bretxa digital, per tal de garantir «l’accés a la tecnologia de totes les persones».

Al voltant d’això, Gallardo també va reconèixer que des d’Andorra «podem aprendre moltíssim dels nostres països companys participants en la trobada», i va destacar que «hi ha països en l’espai iberoamericà que són referents en termes d’innovació i tecnologia», fent menció concreta dels casos del Perú o Costa Rica, que segons el ministre, «són capdavanters en moltes propostes públiques des del punt de vista de la innovació». És per aquest motiu, que el titular de Presidència, Economia i Empresa va declarar que el Govern «prendria nota de les bones pràctiques», i en especial, «de les estratègies que estan implementant alguns països iberoamericans», si bé reconeixia que aquestes, haurien de ser «replicables a escala andorrana».

Així mateix, Gallardo també va exposar la voluntat de compartir a la trobada les experiències i propostes engegades des del Principat en matèria de tecnologia i innovació, també dels projectes de futur que l’Executiu té sobre la taula. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT