PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els casos de coronavirus creixen en 287 el cap de setmana

Benazet no contempla un confinament de dissabte a diumenge com planteja Catalunya

Per Victoria Gómez Pérez

Els ministres Benazet i Ubach, ahir.
Els ministres Benazet i Ubach, ahir. | SFGA/JAViladot

La darrera actualització de les dades sanitàries al Principat es va saldar ahir amb 287 casos nous que eleven la xifra de totals a 4.325. D’aquests, 1.297 són actius i hi ha 41 pacients ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, 33 a planta (nou d’ells procedents del Cedre) i vuit a l’UCI, set dels quals requereixen ventilació mecànica. Pel que fa a la planta Covid del Cedre, actualment hi ha 24 residents ingressats, però segons fonts del centre sociosanitari «evolucionen correctament i alguns d’ells rebran l’alta entre demà i dijous». Finalment, ahir es van haver de lamentar dues defuncions que sumades a la de diumenge suposen 72. 

La taxa de reproducció del virus (Ro) és d’1,01, el que demostra una tendència «lenta però a la baixa molt positiva», en paraules del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. «Es nota l’esforç col·lectiu i l’actitud cívica de tots», va afegir, tot recordant que «les notícies que provenen del nostre entorn no són bones». En aquest sentit, el ministre va avançar que quan s’acabin les restriccions actuals als bars i als restaurants, igualment s’hauran d’aplicar noves mesures: «Que ningú pensi que tot tornarà a ser com abans de la pandèmia». Així mateix, i malgrat que la Ro cada vegada és més prop d’1, Benazet va assegurar que el Govern està «molt preocupat» per les restes de botellons trobades en diferents indrets del país allunyats dels nuclis urbans. «Jo entenc que quan es tenen 18 o 20 anys, els contagis es veuen lluny, però els joves han de ser conscients que els seus actes poden tenir conseqüències fins al punt de provocar una pèrdua per aquesta actitud imprudent», va taxar el titular de Salut, qui va insistir que «tot el món ha de ser molt prudent». De moment, però, la Policia continuarà amb els seus controls rutinaris habituals i no és previst incrementar la vigilància. 

Quant a la taxa de letalitat de la Covid-19 a Andorra, Benazet va informar que és d’1,6 i la incidència de contagis de 1.500 per cada 100.000 habitants, una mostra que si bé tècnicament és molt elevada, no comparable amb la resta de països perquè «la nostra capacitat de detecció és més elevada que la mitjana», segons Benazet. 

 

Estat d’alarma

En un altre ordre de coses, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va comparèixer per informar de la situació epidemiològica als Estats veïns i com les seves restriccions de mobilitat poden afectar els andorrans. Així, a França, Ubach va detallar que el passat 17 d’octubre es va declarar l’estat d’alarma per un període de sis setmanes, prorrogable fins al mes de febrer. A més, 54 departaments van decretar el toc de queda entre les 21.00 i les 06.00 hores, incloent-hi l’Arieja i els Pirineus Occidentals i les ciutats properes de Tolosa i Montpeller. 

Espanya, per la seva banda, ha declarat l’estat d’alarma per 15 dies fins al 9 nou de maig i també són les comunitats autònomes les que tenen la capacitat d’aplicar tocs de queda, que en el cas de Catalunya és de 22.00 a 06.00 hores. 

Ubach va explicar que tots els nacionals o residents que es vulguin moure per territori francès o espanyol durant els tocs de queda requeriran una atestació o un certificat autoresponsable de desplaçament, a més d’un document que acrediti que aquell moviment és «essencial». 

Amb tot, la ministra va assegurar que «mantenim un contacte regular amb les ambaixades» i va reiterar que «les fronteres no estan tancades».

En relació amb el possible confinament que Catalunya té damunt la taula, i tenint en compte que la majoria de visitants al Principat són catalans, Benazet va assegurar que el Govern encara no s’ha plantejat prendre una acció semblant, però va reconèixer que «qualsevol restricció que disminueixi les interaccions socials és útil» i que «ens hem d’adaptar a cada realitat». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT