PUBLICITAT

La Massana

La Massana aprova un pla d’acció mediambiental de quatre milions

La corporació vol una parròquia més sostenible amb mesures emmarcades en sis de les 17 ODS

Per Lídia López

Els consellers massanencs a l’inici de la sessió de Consell de Comú, ahir.
Els consellers massanencs a l’inici de la sessió de Consell de Comú, ahir. | El Periòdic

La sessió ordinària del Consell de Comú de la Massana, celebrat ahir, va aprovar un pla d’actuacions amb un seguit d’intervencions destinades a reduir l’impacte mediambiental de la parròquia. Amb el nom de La Massana Sostenible, s’han determinat 10 accions que contemplen sis dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides.

Tal com va exposar la cònsol major, Olga Molné, el pla comportarà una inversió al voltant dels quatre milions d’euros, en un document que la cònsol va descriure com a «ambiciós» i que té com a objectiu «fer de la Massana una parròquia més sostenible». «Ja no és un programa ni una declaració d’intencions, és un pla d’accions concretes», va posar en relleu Molné.

L’encarregat de presentar el pla va ser el conseller de Medi Ambient, Sergi Gueimonde. Els dos primers punts del document preveuen un càlcul i una reducció de les emissions de CO2, amb tres accions ja determinades: la restauració de la teulada de la casa comuna; una intervenció al carrer Costes de Teixió, per delimitar la circulació i dotar-lo de més vegetació; i una actuació integral del camí del Pou de Sispony fins a l’entrada de la Massana, limitant la velocitat i la circulació, fent voreres i introduint vegetació.

Així mateix, també s’ha previst potenciar l’energia verda, amb tres vies diferents. En primer lloc, s’ha marcat el 2022 com a data perquè una tercera part de l’energia consumida a l’estació de Vallnord - Pal Arinsal provingui d’energia renovable. Al voltant d’això, Molné va detallar que s’ha descartat implementar l’energia eòlica i tot apunta que s’establirà un parc solar cap a la cota alta del domini. Encara pel que fa a aquest apartat, el comú té previst fomentar el desenvolupament de centrals hidroelèctriques i també, quan s’hagi de substituir una caldera de gasoil, canviar-la per una de biomassa.

Protegir el Comapedrosa  

D’altra banda, el pla també ha incorporat un total de sis accions emmarcades en l’ODS de la Vida d’Ecosistemes Terrestres. Dues d’aquestes tenen a veure amb el Parc Natural del Comapedrosa: la instal·lació de més eco-comptadors per controlar la càrrega de visitants a l’espai protegit i la intensificació de recursos del programa de seguiment.  Al voltant d’això, la cònsol major va puntualitzar que «és important tenir la informació per detectar si hi ha un problema, i si s’escau, prendre les mesures per protegir-lo». Així mateix, Gueimonde va detallar que actualment ja es compta amb eco-comptadors, però que són més rutinaris, mentre que amb els nous es podrà incidir més, per a la vegada, poder obtenir estadístiques i poder distribuir la càrrega, sent conscients de l’atractiu que té el Comapedrosa com a pic més alt del Principat.

Encara en la mateixa línia d’actuació, la corporació també té previst descontaminar el sòl del camp de tir del Pla de Borràs, retirant el plom acumulat; vol col·laborar amb el Govern per minimitzar l’impacte de les actuacions que afectin els boscos de la ribera dels rius; i finalment, al voltant del servei de jardineria comunal de la parròquia, es vol apostar per un sistema d’enjardinament més sostenible, basant en un ús de plantes autòctones i especialment, les perennes i de llarga floració, així com de reduir els fitosanitaris químics en els treballs.

Per últim, la darrera actuació serà augmentar els punts de recollida de residus, a través del contacte amb l’empresa que gestiona el servei, als indrets on es detecti que hi ha mancances, amb la voluntat de facilitar als ciutadans la tasca de la separació i reciclatge. Així mateix, mentre no s’implementa aquesta mesura, s’ha previst augmentar les freqüències de pas de la recollida, com és en el cas de les fraccions d’envasos i de cartró, que en alguns punts s’ha vist que s’acumulaven sovint. 

Pas endavant per garantir la mobilitat als vianants des de Sispony fins a la Massana

A la mateixa sessió, els consellers massanencs també van votar favorablement als convenis de cessió anticipada en concepte de vialitat d’un total de sis porcions de terreny, pertanyents a diversos propietaris, per tal de tirar endavant l’execució de les obres del projecte d’eixamplament de la CS321 - Zona de la Terra Mora. Tal com va especificar la cònsol major, Olga Molné, aquesta actuació servirà per fer les voravies corresponents que permetin desplaçar-se de Sispony a la Massana i viceversa, a peu. Molné va recalcar que la voluntat de comunicar els quarts entre si ja estava present al programa de la campanya electoral del govern comunal, i que ara comença a prendre forma. Així mateix, la cònsol també va detallar que es pretén que l’actuació es pugui realitzar de cara a l’any vinent. D’altra banda, encara dins de l’ordre del dia i pel que fa a les delimitacions de terreny, tractades prèviament a la Comissió de Cadastre, es van aprovar dos decrets que estableixen el límit de propietats entre els privats i el públic, de les zones conegudes com a Les Pedrasses i Prats Miró, ubicat al quart de la Massana, i la de L’Obac i Les Pixistelles, situat al quart de Sispony, que van dur-se a terme amb l’anàlisi in situ dels treballadors corresponents i que, després de no rebre al·legacions, seran publicades al BOPA pròximament.

PUBLICITAT
PUBLICITAT