PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Àngel Ros nega que la frontera amb Espanya estigui tancada

El toc de queda «restringeix» la circulació entre les 22.00 i les 06.00

Per El Periòdic

La frontera hispanoandorrana.
La frontera hispanoandorrana. | MARICEL BLANCH

L’ambaixador espanyol, Àngel Ros, va afirmar ahir que «en absolut» la frontera entre Espanya i Andorra romandrà tancada durant la nit, malgrat que ahir entrés en vigor el toc de queda decretat per Catalunya que prohibeix la lliure circulació entre les 22.00 i les 06.00 hores. Ros, però, sí que va admetre que aquest  fet farà que la circulació es vegi restringida. «No es podrà circular durant les hores que ha estipulat la Generalitat, però les fronteres i la duana depenen d’Espanya, per tant, no es pot assegurar que la frontera quedi bloquejada», va afirmar. 

De moment, el toc de queda s’aplica per 15 dies i a banda de la mobilitat, obligarà a les activitats culturals, esportives i comercials a acabar una hora abans de les 22.00 hores per garantir que els ciutadans tenen temps de tornar a casa. Tot i això, el Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) ha d’acabar d’ajustar les excepcions, ja que tal com va anunciar el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, el toc de queda és «necessari però insuficient», de manera que «vindrà acompanyat d’altres» restriccions. Les que ja són segures són les de força major, com anar a treballar i els desplaçaments per motius sanitaris. També es valorarà si es considera excepció treure els gossos a passejar. 

Per tal de poder justificar els desplaçaments que s’hagin de fer dins l’horari esmentat, la Generalitat de Catalunya emetrà un certificat de declaració autoresponsable que els ciutadans hauran d’aportar per justificar els moviments. En el cas dels transfronterers, i sempre que les restriccions afectin el seu horari laboral habitual, han de presentar aquesta documentació, a més d’un certificat complementari de la feina a Andorra.

El toc de queda és la nova fórmula de l’estat d’alarma que el govern de Pedro Sánchez va aprobar ahir en una reunió extraordinària del Consell de Ministres i que té previst portar aquesta setmana al Congrés dels Diputats perquè estigui establert fins al 9 de maig del 2021 i així no haver de fer les extensions quinzenals com va passar a la primavera. En qualsevol cas, el ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, compareixerà amb aquesta periodicitat a la cambra per sotmetre’s a les qüestions dels parlamentaris, així com ho faran els presidents autonòmics davants dels seus parlaments, com a responsables de l’articulació de les autonomies en el context d’estat d’alarma. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT