PUBLICITAT

Pròrroga de les mesures anti-Covid

Salut no preveu retirar-les fins que la taxa de reproducció del virus es mantingui per sota d’1

Per Judith Sáez

El ministre de Salut, Joan M. Benazet, durant l’actualització de dades sanitàries, ahir.
El ministre de Salut, Joan M. Benazet, durant l’actualització de dades sanitàries, ahir. | SFGA/CEsteve

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va anunciar ahir a la tarda que es prorroguen les mesures anti-Covid fins que la taxa de reproducció del virus (Ro) al país es mantingui per sota d’1. Un fet que confia que s’assolirà, si es redueix al màxim la interacció social entre els ciutadans, a qui també demana «prudència» i «una actitud responsable» en tant que «el virus està present a tot arreu», més enllà del Principat. De moment, aquesta Ro es troba als 1,05 punts, un lleu descens respecte de l’1,1 que es registrava el dimecres. «Anirem fent pròrrogues fins que la taxa de reproducció estigui per sota d’1 i els diagnòstics diaris siguin inferiors a 100», constatava el titular de la cartera de Salut, qui també assegurava que «les llevarem tan aviat com sigui possible». La mesura d’allargament de les limitacions i restriccions es farà efectiva el dillunt a través d’un nou decret.

I és que el nombre de casos diagnosticats des de l’inici de la pandèmia ascendeix a 4.038 totals, dels quals 3.181 corresponen a la segona onada. Aquesta xifra constata una ràpida expansió del virus en els darrers dos dies, en els quals s’han detectat 227 afectats més. Pel que fa als casos actius, se’n compten 1.241, dels quals 27 estan ingressats a planta de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell; nou a la Unitat de Cures Intensives (UCI), on només hi ha un pacient sense ventilació mecànica, i 24 al centre sociosanitari el Cedre. Segons van informar des de Salut, es preveu que set d’aquests pacients de la residència rebin l’alta el diumenge. Per altra banda, en relació amb els centres educatius, actualment hi ha 77 aules sota vigilància activa, 41 confinades totalment i 36 parcialment. En aquesta línia, la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell va emetre un comunicat ahir a la tarda per difondre que han detectat sis casos actius de coronavirus: un usuari i dos professionals al servei de residència l’Albó; un usuari i un professional al centre de dia, i un usuari més al servei ocupacional Xeridell. Així, van destacar que estan aïllats als seus domicilis i s’ha desenvolupat el protocol sanitari pertinent.

De totes les edats

Durant la jornada d’ahir també es van anunciar sis noves defuncions per coronavirus. Una d’elles va afectar a una dona de 35 anys que hauria mort de manera sobtada. Sense entrar en detall sobre l’edat de les víctimes, Benazet va incidir en el fet que el virus SARS-CoV-2, malgrat ser una malaltia vírica, pot provocar efectes episòdics molt agressius com és el cas de les morts sobtades en persones que presenten afectacions lleus. En aquesta línia, el ministre va recordar que no només afecta la gent gran o col·lectius vulnerables, posant d’exemple que «hi ha quatre o cinc persones menors de 60 anys» i «una o dues menors de 50» que estan hospitalitzades. Actualment, la xifra de defuncions totals amb motiu de la Covid-19 frega la setantena (69).

Per això, des de l’Executiu s’ha optat per seguir amb les mesures actuals: els bars seguiran tancats, només podent oferir el servei per endur; els restaurants limiten el servei a taula de 12.00 hores a 16.00 hores i de 19.00 hores a 00.00 hores; les reunions familiars estan reduïdes a un màxim de cinc persones, excepte el nucli de convivència, i els parcs infantils romanen tancats. En aquesta línia, Benazet va demanar restringir les relacions socials durant el cap de setmana, les festes de Tots Sants i, fins i tot, va aconsellar no «ajuntar-se molta gent» per veure el partit Barça-Madrid, d’avui.

Estudi de mortalitat

El Govern ha encarregat un estudi de mortalitat per poder saber exactament les defuncions causades per la Covid-19. L’objectiu és esbrinar quines han mort a causa de la pandèmia i quines ho haurien fet per altres patologies, essent el coronavirus una qüestió secundària. Segons el titular de Salut, aquestes serien un 40% del total de les defuncions.
Al tancament d’aquesta edició en paper, Catalunya, juntament amb altres cinc comunitats autònomes, havia demanat al govern espanyol la declaració de l’estat d’alarma.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT