PUBLICITAT

Escaldes aprova les ajudes a empreses sense l’oposició

DA creu que l’ordinació havia de complir criteris més transparents

Per El Periòdic

Sessió del consell de comú d’Escaldes-Engordany.
Sessió del consell de comú d’Escaldes-Engordany. | ANA/A.S.

El Comú d’Escaldes-Engordany va aprovar ahir l’ordinació de subvencions i bonificacions a empreses i autònoms en el marc de la pandèmia de la Covid-19 amb el vot en contra de l’oposició demòcrata perquè consideren que l’ordinació havia d’estar més treballada amb criteris transparents i haver estat dotada de més garanties jurídiques i tenir uns requisits més clars. En aquest sentit, van manifestar estar a favor amb les ajudes a les empreses de la parròquia però es van mostrar contraris en el plantejament de l’ordenació per la manca d’unes bases clares. Durant la sessió de consell, hi va haver un enfrontament entre l’oposició i la majoria, qui va reiterar que la intenció d’aquestes ajudes és que siguin ràpides i efectives com més aviat millor i, per tant, van decidir que els sol·licitants no hagin de presentar molts requisits, i que sigui la comissió de finances qui decidirà si es dona la bonificació o la subvenció o no després d’una valoració econòmica. La intenció del comú és que surti publicada dimecres vinent al BOPA i que, per tant, dijous vinent ja es puguin entrar les sol·licituds al departament de tràmits fins al 31 de desembre. Cal recordar que aquestes ajudes a empreses i autònoms tindran un topall de 600.000 euros, tal com va informar la majoria comunal aquest dimecres en una roda de premsa.


El conseller de l’oposició Jordi Vilanova va manifestar que coincideixen amb la necessitat d’impulsar mesures per alleugerir l’efecte en les empreses però no estan d’acord amb el contingut del text, ja que consideren que «no és equitatiu per a tothom». Vilanova va manifestar que hi ha una manca de rigor i d’anàlisi de l’ordinació: «No hem sabut veure a qui van adreçades les ajudes» i «cal delimitar adequadament els requisits», va matisar Vilanova. En aquest sentit, l’oposició va declarar que no entenen els llindars establerts per sol·licitar l’ajut a les bonificacions i van demanar que hi hagi formularis més específics per demanar la informació.


D’altra banda, sobre les subvencions, Vilanova va exposar incertesa per les ajudes per reactivar l’economia. Van considerar que s’ha de vetllar per l’interès general i no pel d’uns quants perquè altres activitats econòmiques també pateixen l’efecte de les mesures de la Covid-19 com poden ser «els bars, els locals d’oci nocturn o les agències de viatge», va declarar Vilanova. A més, va afegir que les ajudes privilegien els qui vagin més ràpid a presentar la sol·licitud.


El cònsol menor, Joaquim Dolsa, va manifestar que Vilanova no havia escoltat la seva intervenció quan va explicar les ajudes i que duia el parlament preparat de casa. En aquest sentit, Dolsa va assegurar que l’oposició ha tingut una setmana per poder treballar el text i també va recriminar a Vilanova la seva poca assistència a les comissions de finances. Sobre el topall de 600.000 euros que el comú ha establert per les ajudes, va indicar que igual es poden equivocar però «s’havia de prendre mesures ràpides». Per la seva part, la cònsol major, Rosa Gili, es va mostrar sorpresa per la intervenció de l’oposició i la va titllar de «lamentable». A més, va reiterar que ells sempre tenen la mà estesa per treballar amb l’oposició. En la seva intervenció des de l’oposició, Miquel Aleix va demanar que el diner públic «es gestioni amb màxima rigorositat» afegint que s’han de donar garanties jurídiques a tothom.


Durant la sessió de consell, el comú també va aprovar la modificació de l’ordinació tributària del comú pel 2020 i la modificació de l’ordinació sobre els preus públics. A més, es va aprovar incorporar a l’exercici 2020 uns romanents de crèdits pressupostaris de l’exercici 2019 de més de 127.000 euros i s’ha delegat la signatura de certificats a dues treballadores del servei de tràmits que s’han incorporat en els darrers mesos.


L’oposició, a més, havia entrat tres preguntes per a la sessió de consell. D’una banda, van demanar que es trameti trimestralment una memòria de l’execució del pressupost, així com dels moviments i de la situació de la tresoreria comunal, ja que fins a la data no s’ha fet. Com a resposta, el cònsol menor va lamentar la situació però va manifestar que només hi ha una persona fixa al departament de finances, i va recordar que quan van arribar no hi havia cap de finances i que són l’únic comú que no en tenen: «Estem a la finalització del procediment de contractació d’un cap», va comentar Dolsa, qui va reiterar que si no s’ha entregat la informació, ha estat per manca de personal i va demanar paciència, ja que en breu esperen poder anar al dia. En la seva intervenció, Vilanova va recordar que tenen una assessora de finances, la qual podia haver col·laborat.

Aparcament de l’Obac

En el torn de preguntes, l’oposició va mostrar la seva preocupació sobre l’aparcament de l’Obac: «Pensem que és un projecte estratègic per a la part alta d’Escaldes» que pot servir per revitalitzar la zona, va indicar Aleix. En el seu torn, Gili va respondre que en cap cas han renunciat a l’aparcament. De fet, va indicar que han tingut converses amb els propietaris per tal de renegociar els terminis i que s’ha de tornar a fer un segon concurs. Des de la majoria van lamentar que no hi hagi cap estudi de viabilitat sobre l’aparcament i, tot i que és un projecte prioritari, la inversió d’entre 13 o 15 milions d’euros és molt important.


Finalment, en la darrera pregunta per l’oposició sobre l’afer de Casa Trenella, Gili va manifestar que després de la confrontació entre dos veïns de la parròquia, en què hi havia demandes interposades a la Batllia, s’ha pogut arribar a un acord extrajudicial entre les dues parts, amb el comú com a mediador.

PUBLICITAT
PUBLICITAT