Escaldes-Engordany
Especialització de traumatologia per recuperar la confiança
El nou servei ha incorporat nou doctors i s’ha dividit en set àrees
El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) va presentar ahir el nou Servei de Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica, liderat pel doctor David Roca. El sistema dissenyat es basa en un model especialitzat i distribuït en set unitats d’actuació per tal de millorar-ne la qualitat, i així recuperar la confiança dels pacients perquè optin pel SAAS a l’hora de tractar-se d’aquestes dolències en lloc de desplaçar-se a l’estranger.
Tal com va especificar el director assistencial del SAAS, el doctor Marcel Prats, el projecte es va desenvolupar analitzant el nombre d’intervencions que es fan, on van poder observar que hi havia un marge per tal d’implementar serveis i intervencions que fins ara es feien fora però que es podrien oferir a Andorra. «Si tenim un alt nivell de qualitat, hem de poder oferir a la població operar-se aquí», va apuntar Prats. És aquí quan, al novembre de l’any 2018, es van posar en contacte amb el doctor Roca per tal d’impulsar el servei.
El sistema dissenyat va incorporar a nou doctors fins als 17 professionals que avui dia componen el servei, si bé, Roca va obrir la porta a fer noves contractacions per acabar de completar la plantilla. El servei de traumatologia s’ha dividit en set unitats d’especialització: la de maluc i genoll, la d’espatlla i colze, la de mà i canell, la de columna, la de peu i turmell, la de traumàtics i la d’ortopèdia infantil.
A més, tal com va exposar el cap del servei, amb l’arribada de professionals també s’ha aconseguit que el SAAS disposi d’un traumatòleg de guàrdia presencial els 365 dies de l’any fins a les 00:00 hores, a banda d’un localitzable per via telefònica com fins ara. Paral·lelament, el servei ha augmentat l’estoc de material quirúrgic implantable, ha renovat l’aparatatge tècnic i ha iniciat contactes amb el laboratori Cellab, especialitzat en teràpies regeneratives, per tal de desenvolupar projectes de recerca que beneficiïn el servei, ja que les seves línies d’actuació «ajuden molt als traumatòlegs», segons Roca.
En definitiva, pel cap del servei, totes les accions desenvolupades, destinades a millorar la qualitat de la unitat, volen servir per «recuperar la confiança» dels pacients d’Andorra. En aquest sentit, Roca va posar en relleu que el 80% dels traumatòlegs que formen el servei prové de la capital catalana, per això, «no té gaire sentit marxar a Barcelona perquè Barcelona ja és aquí». A més, també va recalcar que extrapolar aquest servei, basat en subespecialitzacions agrupades dins de la disciplina, va suposar una inversió important. «És molt important que, en un país on hi ha molt esport de muntanya, la traumatologia sigui puntera», va defensar Prats.
Marcat per la Covid
El nou sistema de treball s’ha vist afectat per l’arribada de la pandèmia del coronavirus, com molts altres projectes. En aquests moments, tal com va exposar el doctor Roca, «tenim molts llits ocupats i això fa que no puguem ingressar a pacients per operar», és a dir, que «el ritme a quiròfan ha disminuït», si bé es mostrava esperançat de cara a recuperar el ritme un cop millori la situació. «El malson de la pandèmia no ens deixa fer tot el que ens agradaria, però hem de seguir treballant per donar el millor de nosaltres a la ciutadania», va expressar el cap del servei.
En aquest sentit, Prats va explicar que «ara hi ha una situació nova que ens fa actuar cada moment en funció de les darreres dades», i que «l’abordatge és diferent que al de la primavera», ja que mentre aleshores es va optar per tancar tot el sistema i el SAAS es va limitar pràcticament a tractar els pacients urgents i Covid, ara se segueixen tractant la resta de patologies, apuntant que ara «es tiren endavant projectes convivint amb el virus».