PUBLICITAT

Andorra la Vella

Un treballador extern provoca els contagis als residents del Cedre

Ja són 25 els usuaris positius de Covid-19, més cinc professionals

Per Victoria Gómez Pérez

El ministre de Salut i el director general del SAAS, ahir.
El ministre de Salut i el director general del SAAS, ahir. | SFGA/JAViladot

El director general del SAAS, Josep Maria Piqué, va informar ahir que va ser un treballador extern asimptomàtic del centre sociosanitari El Cedre qui va provocar l’última onada de contagis a la residència. Segons va explicar Piqué, aquesta persona es va realitzar una prova després que el seu fill donés positiu en el cribratge escolar, assolint ella el mateix resultat. Immediatament, va avisar als responsables del Ministeri de Salut i el SAAS que van fer tests a tots els usuaris del centre i van obtenir els primers positius, tots corresponents a contactes del professional. A més, el fet que el treballador estigués en una àrea on els residents tenen autonomia va provocar que la cadena de reproducció s’estengués ràpidament i ja són 25 els afectats, més cinc professionals. 

Així mateix, Piqué va comunicar que s’ha fet una auditoria per corroborar que no hi ha transmissió del virus a través dels aerosols i els sistemes de ventilació mecànica, ja que tots ells són independents entre sales i plantes. Amb tot, el ministre de Salut va admetre que «pot tornar a passar», tot recordant que «el risc zero no existeix» –malgrat complir-se totes les mesures de seguretat i que els professionals porten doble mascareta FP2 i quirúrgica– i que, tal com preveien, el «virus ha entrat per la porta». «El més important, però, és que tenim clara quina és la font de contagi», va reafirmar. 

Quant a l’àrea Covid ubicada a la cinquena planta del centre –i en la qual el treballador infectat no hauria entrat en cap cas–, Benazet va declarar que si bé en un primer moment podia atendre 22 posicions, aquest dilluns ell mateix va autoritzar habilitar «dues o tres habitacions» més perquè hi convisquin un matrimoni i dos residents «molt amics», ampliant així la capacitat a 25 llits. En cas que el nombre de positius anés a més els pròxims dies, la coordinadora del Cedre, Montse Alzina, ja ha confirmat que es podrien adaptar altres habitacions, abans de traslladar els residents a l’hospital.

El titular de Salut no va considerar que aquests nous contagis hagin estat provocats per errors en els protocols, però va reconèixer que «potser hauríem de fer tests més sovint». «Els protocols estan reconeguts i homologats i sabem que funcionen, però en aquesta pandèmia no hi ha res segur ni cap mesura és suficient», va assenyalar Benazet. En aquest sentit, va avançar que «la nostra ambició» és «arribar més lluny» fent ús de les noves tecnologies i possibles eines que es podrien desenvolupar pròximament. 

Per últim, i amb l’objectiu de donar tranquil·litat als familiars dels residents del Cedre, el ministre va exposar que en els moments d’estrès «la comunicació potser no flueix com ens agradaria», però va afirmar que se’ls farà arribar una carta en què s’explicarà la situació actual. A més, va assegurar que tant ell com el ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, estan disposats a reunir-se «tantes vegades com calgui» per resoldre tots els seus dubtes. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT