PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Piqué creu que testar els turistes pot beneficiar a la marca Andorra

Apunta a les proves ràpides de saliva pel pla per cobrir la manca de personal sanitari

Per Lídia López

Una captura de l’exposició de Josep Maria Piqué amb l’EFA a través de la plataforma Zoom.
Una captura de l’exposició de Josep Maria Piqué amb l’EFA a través de la plataforma Zoom. | El Periòdic

El director general del SAAS, Josep Maria Piqué, va apuntar ahir que dur a terme un cribratge generalitzat del turisme pot ser beneficiós per a la marca Andorra envers la seguretat de cara al virus. D’altra banda, Piqué va exposar que el Principat té un punt feble a l’hora de dissenyar aquest tipus de campanyes de tests massius: la manca de personal sanitari.
A través d’un webinar organitzat per l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), el director del SAAS va assenyalar a la primera quinzena de novembre com a possible data per tenir enllestit el sistema, que segons el seu parer, hauria de ser finançat principalment pel sector privat, ja que, en definitiva, «és qui es veurà afectat». 

Així mateix, Piqué també va trobar en les proves ràpides d’antigen una possible solució a la falta de personal sanitari a l’hora de fer els tests, ja que segons va descriure, el seu format de diagnòstic a través d’una mostra de saliva «podran ser autosubministrats per la persona», que rebria el resultat en uns quinze minuts –respecte de les tres hores aproxim–des que ara es triga amb les TMA-. En qualsevol cas, el director del SAAS també va posar sobre la taula el menor grau d’efectivitat que tenen aquestes proves.

Encara al voltant de la pandèmia, Piqué va recalcar que Andorra presentava la situació perfecta perquè el virus s’escampés amb facilitat, per l’alta densitat de població i el fort moviment turístic, tant de visitants al país com de nacionals i residents que surten amb freqüència. En qualsevol cas, així com ha anat fent el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, Piqué va mostrar alguns indicadors on s’evidenciava la incidència del gran nombre de proves diagnòstiques que es fan i que, en efecte, troben més infectats, però que a la vegada no es traduïen en una taxa de mortalitat elevada, precisament perquè un diagnòstic precoç ajuda a tractar millor la malaltia, ni tampoc en un col·lapse del sistema sanitari. En aquest sentit, Piqué també va reconèixer que hi havia hagut sis elements clau de cara a un manteniment sense perill de la Covid, especialment en la primera onada de la primavera, consistent a: la ràpida recomanació del confinament per part del Govern, el tancament àgil de les pistes d’esquí, la bona política comunicativa de l’Executiu, l’alta capacitat del SAAS per donar sortida a les necessitats de tractament dels pacients, la intensa tasca en cerca de material, i la realització d’un doble test serològic, amb la participació d’un 91% de la població.

Així mateix, pel que fa al brot actual, Piqué va reconèixer «certa pressió» del sistema sanitari, que se situava al voltant del 25% d’ocupació -a la primera onada, l’hospital, l’UCI, i els ventiladors van sobrepassar el 60% d’ocupació màxima-, considerant que aquesta xifra «ens dona marge per afrontar un hivern que s’espera llarg i dur».

Futur del sistema sanitari  

A banda d’una reflexió sobre la gestió de la pandèmia, el director general del SAAS també va explicar el futur del sistema sanitari, apuntant que si bé «tradicionalment ha estat un mal de queixal», hi ha països que ho veuen com una font de riquesa, perquè augmenta la productivitat de la ciutadania, genera ocupació, i el conjunt de la indústria sanitària és un sector econòmic important.

En aquest sentit, Piqué va fer referència a la necessitat de digitalitzar el conjunt del sistema per tal de, entre més coses, poder desenvolupar un programa d’intervenció predictiva, preventiva i personalitzada de cada persona, i així evitar el màxim possible el deteriorament físic i cognitiu de les persones a la recta final de la seva vida. En aquest sentit, el director del SAAS va fer referència a una prova pilot que ja s’està fent a Canillo, i que culminaria en forma d’un projecte de salut digital per a tenir totes les històries clíniques dels pacients de tal manera que es puguin analitzar de forma longitudinal al llarg de la vida. 

D’altra banda, Piqué també va reconèixer que l’aparició de la Covid havia afectat al calendari i idea previstos, si bé, va considerar que també esdevenia una nova oportunitat per al foment de la indústria sanitària, en la branca de la bioseguretat. I, dins d’aquest nou propòsit, hi hauria una oportunitat de crear un consorci publicoprivat d’on es pogués desprendre una estructura com el Laboratori Nacional d’Epidemiologia (LNE). En definitiva, per Piqué, el moment actual s’ha de plantejar com una bona oportunitat per invertir en la branca del coneixement i la indústria sanitària, que pot esdevenir un atractiu internacional d’Andorra, i que ajudaria a utilitzar millor els recursos econòmics disponibles per a la salut pública envers el benestar de les persones. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT