PUBLICITAT

Andorra la Vella

Andorra aporta 40.000 euros a un programa de suport a les dones

La secretària general de l’OIF visita el Principat, al que considera un membre important per l’ens

Per Lídia López

La secretària general de l’OIF, Louise Mushikiwabo, i el cap de Govern, Xavier Espot.
La secretària general de l’OIF, Louise Mushikiwabo, i el cap de Govern, Xavier Espot. | SFGA / JAVILADOT

Amb motiu de la visita al Principat de la secretària general de l’Organització Internacional de la Francofonia (OIF), Louise Mushikiwabo, el Govern va anunciar una aportació extraordinària a l’ens per contribuir al fons La Francophonie Avec Elles, un programa que vol donar suport a les iniciatives impulsades per dones i nenes en situació vulnerable arran de la crisi de la Covid-19, i en especial, a aquelles ubicades a l’Àfrica i el Carib. Concretament, tal com va compartir el cap de Govern, Xavier Espot, Andorra donarà un total de 40.000 euros. Així, Mushikiwabo va detallar que ja s’havien sumat tres milions d’euros al fons, i que ara s’analitzaran les propostes rebudes des d’una trentena d’Estats associats diferents per tal de fer arribar l’ajuda com abans millor. De fet, la secretària general de l’OIF, també va reconèixer, en aquest sentit, la seva voluntat de mantenir el programa més enllà de la situació d’emergència actual, nascuda de la pandèmia del coronavirus, i seguir-la impulsant perquè «hi ha dones que sempre tindran dificultats econòmiques».

En una compareixença davant dels mitjans, el cap de Govern va refermar els «vincles molt importants d’Andorra amb la francofonia i l’OIF», destacant la connexió històrica, institucional i lingüística. Així mateix, va posar en relleu que hi ha molts eixos de treball de l’organisme que van en la línia de l’H23, com ho és el desenvolupament sostenible, la igualtat de gènere, l’educació de qualitat universal i l’impuls de la digitalització. 

Per la seva banda, la secretària general de l’OIF, va reivindicar el paper del Principat dins de l’organisme, apuntant que «a la francofonia, no hi ha grans o petits Estats», a la vegada que va assegurar que Andorra és molt present a l’OIF i va agrair el suport de cara a l’empresa d’una renovació de l’ens, coincidint amb el seu cinquantè aniversari. «Sou un gran país en el si de la francofonia, per la vostra responsabilitat i la vostra participació», va proclamar Mushikiwabo.

Col·laboració lingüística  

De cara al futur, a banda de les aportacions bidireccionals ja esmentades, el Govern té previst beneficiar-se dels programes d’ensenyament i divulgació de la llengua francesa, ja que segons va apuntar el cap de Govern, «fa anys que constatem que el coneixement del francès al funcionariat no és l’adient». En aquest sentit, la secretària general va compartir que, amb la ministra Ubach, «hem acordat iniciar i aprovar eines per a l’aprenentatge del francès per part del funcionariat».

A banda de trobar-se amb Espot, Mushikiwabo també va reunir-se amb la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla; la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach; el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy; el secretari d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Marc Pons; el secretari d’Estat de Diversificació i Econòmica i Innovació, Marc Gelabert, amb el qual va visitar l’espai d’innovació d’ActuaTech.

En definitiva, la visita va servir per reforçar els lligams d’Andorra amb l’OIF, del qual n’és membre des de l’any 2004. Anteriorment a Mushikiwabo, també van passar pel Principat Abdou Diouf l’any 2007, i també la predecessora a l’actual secretària, Michaëlle Jean. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT