PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Detecten tres casos de càncer de mama a Andorra des del gener

El programa de detecció precoç ha permès trobar 109 persones afectades

Per El Periòdic

Una dona se sotmet a una mamografia.
Una dona se sotmet a una mamografia. | Unsplash

Coincidint amb el Dia Mundial Contra el Càncer de Mama, que se celebra avui 19 d’octubre, el Ministeri de Salut vol fer èmfasi de la importància de la detecció precoç d’aquesta malaltia per garantir més possibilitats de curació. Segons indiquen en un comunicat de premsa, a Andorra, igual que a la resta de països desenvolupats, el càncer de mama és un dels principals problemes de salut pública.

El programa de detecció precoç impulsat pel Govern des de l’any 2008, amb rondes bianuals, va arrencar la seva setena edició aquest mes de gener amb una modificació respecte de les edicions anteriors, i és que enguany, la convocatòria ha estirat la franja d’edat de dones incloses de 50 a 74, en lloc de fins a 69 com es feia fins ara. Aquesta modificació es va adoptar gràcies a les recomanacions recollides en la darrera avaluació del Comitè Director.

D’aquesta manera, des d’aquest inici de 2020 i fins al desembre de 2021, un total de 5.389 dones estan citades a participar en el programa, de les quals 1.789 ja s’han fet la mamografia i s’han pogut detectar tres càncers d’aquest tipus.

Participació creixent  

De fet, segons apunta el ministeri, des de la primera ronda de cribratges, s’ha detectat un total de 109 persones afectades per aquesta patologia. Uns cribratges que han anat augmentant progressivament la seva participació per part de les persones citades al llarg de les convocatòries. 

És a dir, si a la primera edició, entre el 2008 i el 2009, es van cridar poc més de 8.000 dones a fer-se la mamografia, només 1.600 se la van realitzar, suposant una taxa de participació del 19,7%. En canvi, una dècada després, a la convocatòria del 2018 i 2019, de les 11.400 dones citades, es van fer la prova gairebé 5.800, més del 50% d’elles.

Entre aquestes edicions, la taxa de participació va créixer gradualment, sent al voltant del 30% al 10-11; del 38% al 12-13; d’un 43% al 14-15; i del 49% al 16-17. Així mateix, va ser en aquesta darrera que es va aconseguir detectar un major nombre de dones afectades, amb un total de 25 patologies trobades.

El procediment per participar del cribratge s’inicia amb el contacte via carta des del departament de Salut a les dones compreses en l’edat esmentada, oferint-los la possibilitat de fer-se la mamografia. Una vegada realitzada, si el resultat no mostra cap troballa, les dones són convocades de nou al cap de dos anys per realitzar una altra exploració. En cas que es detecti alguna anomalia que requereixi estudis complementaris, s’informa a la pacient i es lliura un diagnòstic amb les indicacions corresponents. 

Així mateix, les autoritats sanitàries destaquen que tots els centres radiològics del país participen al programa, i que en cas de desacord dos radiòlegs independents dirimeixen per consens.
A més, segons van apuntar a la mateixa nota de premsa, durant els mesos de més impacte de la pandèmia mundial provocada pel coronavirus, van haver-se de reprogramar les mamografies previstes. Però, tal com va posar en relleu el Govern, gràcies a l’esforç dels centres radiològics, aquestes s’han pogut realitzar durant els mesos d’estiu. 

Per a consultes, el programa ofereix un telèfon d’atenció directa de dilluns a divendres de 10 a 13 hores al número 867785.

Creix el Pla Oncològic  

D’altra banda, segons es desprèn de l’avantprojecte de pressupost per a l’exercici 2021, el Govern té previst augmentar la dotació econòmica del Pla Oncològic Nacional, en el qual es subscriu també aquest programa de prevenció del càncer de mama. 

Concretament, si enguany s’han destinat 200.000 euros al projecte, de cara l’any vinent s’incrementa gairebé un 3% aquest capítol fins als 206.000 euros.

Els objectius previstos, a banda de seguir executant i millorant aquest pla preventiu del càncer de mama, també es vol implementar un programa similar per a la detecció precoç del càncer de còlon i recte. Així mateix, també s’espera dissenyar programes de prevenció de totes les tipologies de càncer. Per últim, també s’espera obtenir i analitzar la situació epidemiològica de la malaltia al Principat.
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT