PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El SAAS preveu contractar personal per la Covid-19 per gairebé un milió

El total pressupostat pel departament creix un 10,8% respecte del 2020, superant els 80 milions d’euros

Per Lídia López

Imatge d’arxiu d’usuaris de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.
Imatge d’arxiu d’usuaris de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. | MARICEL BLANCH

El Servei Andorrà d’Atenció Primària (SAAS) preveu un pressupost de 81.287.076 euros de cara a l’any vinent. Aquesta xifra suposa un augment del 10,8% respecte del pressupostat l’any 2020, significant un augment de 7.895.266 euros. Dins d’aquestes despeses a l’alça, el capítol de personal creix un 4,9% respecte de l’any passat, corresponent a 2.135.126 euros, i situant-se en els 45.793.960 euros el total de despeses previstes per aquesta finalitat l’any 2021.

Hi ha tres causes principals que marquen l’increment de dos milions del capítol de personal. En primer lloc, el SAAS ha estimat que durà a terme noves contractacions per valor d’1.149.000 euros, dels quals 927.000 són directament en previsió d’un nou brot de la pandèmia del coronavirus, que segons indiquen, s’ha evidenciat aquest any. 

Les places que es cobririen en aquest sentit, amb diferents tipus de règim, són: tres metges especialistes en anestesia i reanimació; un responsable i dos coordinadors assistencials al Cedre; dos metges especialistes en geriatria; un facultatiu nivell IV per donar suport a geriatria; un fisioterapeuta per l’activitat derivada de la convalescència; un treballador social; un psicòleg per neuropsicologia; set infermers i quatre auxiliars d’infermeria pel Cedre; i dos treballadors administratius. 

Paral·lelament, també s’han previst altres contractacions a banda de les esmentades, des de la direcció assistencial –àrees de cirurgia general, ortopèdia i traumatologia, i medicina intensiva– i l’econòmica, per 81.000 i 141.000 euros respectivament. 

Així mateix, els altres dos elements que generen l’augment del capítol de personal per sobre dels dos milions es complementen pels 500.000 euros del Pla Carrera, comprès en els compromisos del Conveni Col·lectiu del SAAS, i 486.000 més corresponents a la consolidació de les contractacions d’enguany i altres conceptes.

Tres milions d’inversions reals

El mateix document indica que la situació originada arran de la pandèmia mundial del coronavirus ha suposat una afectació directa de les previsions pressupostàries, i en aquest sentit, argumenten que el SAAS vol incloure els recursos necessaris per garantir la resposta adequada del sistema sanitari. És per aquest motiu, que tots els capítols de despeses i ingressos van a l’alça. 
D’aquesta manera, a banda de l’augment del 4,9% en personal, també creixen un 20,5% les despeses corrents de béns i serveis per sobre dels 32 milions; un 5,2% les despeses financeres fins als 54.200 euros; i un 7,2% de les inversions reals.

Sobre aquest darrer capítol, el de les inversions reals, l’augment és per valor de 207.208 euros, situant-se en 3.073.187 euros. Dins d’aquest apartat, s’inclou el concepte d’edificis i altres construccions, on es contempla el cobert de la zona d’ambulàncies, obres per la remodelació de consultes, la creació d’una zona d’observació a urgències, o l’establiment de noves habitacions al Cedre, entre d’altres, amb un cost de 343.693 euros. 

Però, a banda d’obres, el capítol també inclou accions com l’adquisició de maquinària, estris, aplicacions tecnològiques, en definitiva, equipament divers per millorar l’atenció sanitària al Principat.
També com a part de les inversions previstes, el SAAS també ha inclòs la continuïtat en la implantació de la Història Clínica Compartida d’Andorra (HCCA), d’una banda en l’aspecte d’ampliació del registre de l’activitat i també en el vessant d’infraestructures, que inclou comunicacions des de l’exterior, polítiques de còpies de seguretat o l’ampliació del CPD –que es farà amb la col·laboració d’Andorra Telecom–, entre d’altres.

En qualsevol cas, comparativament al 2020, l’any vinent s’espera reduir la despesa del pla de comunicació de salut i de la HCCA en un 76,08%, passant de més de 600.000 euros enguany a 145.000 el pròxim.

Quasi 700.000 euros en reactiu

Un altre element destacat de l’avantprojecte de pressupost es troba dins del capítol de despeses corrents de béns i serveis, en concret a la categoria de Material i Subministrament, que creix un 23,1% fins als 28.381.423 euros. El document posa atenció a l’apartat de Subministraments, que creix quatre milions, un 26,8%, i també es veu influït per la pandèmia, ja que d’aquests, 688.000 euros corresponen a la partida dels reactius per a les proves PCR i TMA.

De fet, dins d’aquest apartat de Subministrament, l’element de més valor són els Productes Farmacèutics i Sanitaris, que creixen gairebé quatre milions fins als 17.872.020 euros, un 27,7% més. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT