PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Salut detecta 187 nous positius i els actius són més de 1.200

Les mesures de prevenció vigents s'allarguen vuit dies més

Per El Periòdic

Xavier Espot i Mireia Garcia, en la compareixença.
Xavier Espot i Mireia Garcia, en la compareixença. | Twitter / Govern d'Andorra

Els casos de coronavirus al Principat han crescut en 187 persones des de la darrera actualització de dades de dimecres, sumant un total de 3.377 casos des del març. Pel que fa a la segona onada, els casos s'eleven a 2.520. Amb relació als actius, aquests han augmentat en 141 persones les darreres hores, situant-se en 1.261. Així ho han informat el cap de Govern, Xavier Espot, i la metgessa en salut pública, Mireia Garcia, en una compareixença en directe aquest migdia. 

D'altra banda, a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell, hi ha 22 persones ingressades, 12 de les quals a planta i 10 a l'UCI, i 8 d'aquestes requereixen ventilació mecànica. El total de recuperats ha crescut en 46 persones i ja és de 2.057 altes. Així mateix, la xifra de defuncions no ha variat i se situa a les 59 víctimes. Per últim,  la taxa de reproducció Ro del virus ha variat a la baixa, situant-se en 1,07.

Pel que fa a les mesures actuals per frenar el creixement epidemiològic, Espot ha anunciat que es prorroguen vuit dies més per seguir incidint en la reducció de la Ro. En aquesta línia, el cap de Govern també ha anunciat que el pròxim dilluns es presentarà un paquet d'ajuts específics per als establiments i serveis més afectats, com bar, oci nocturn, agències de viatges o parcs infantils interiors.

Més casos

L'augment de casos de coronavirus notificats durant les darreres hores ha obligat el Govern a allargar les mesures restrictives imposades fins a la data i a anunciar-ne de noves. Des de la darrera actualització sanitària d'aquest dimecres, el ministeri de Salut ha notificat el contagi de 187 persones més, fet que suposa que els casos totals registrats al país siguin 3.377, dels quals 1.261 són actius (141 més que dimecres). La xifra de recuperats ha pujat en 46 casos, arribant fins als 2.057, i les defuncions es mantenen en 59. Amb aquestes xifres a la mà, el cap de Govern, Xavier Espot, ha explicat aquest divendres que l'executiu ha decidit allargar durant vuit dies les mesures de prevenció i restricció vigents, donat que finalitzaven aquest diumenge, i que afecten principalment al sector sanitari i de la restauració, a les reunions familiars i a les celebracions culturals i esportives. "L'objectiu de les mesures és reforçar les accions sanitàries existents per preservar la salut pública i evitar la saturació del sistema sanitari", ha indicat Espot. A més, ha anunciat que aquest dilluns s'aprovarà el decret que va encomanar als titulars de Finances i Economia, que fa referència a prestacions per al lloguer de fins a un màxim de 2.000 euros per aquells negocis que s'hagin vist afectats per les restriccions sanitàries.

Fins a la mitjanit d'aquest dijous, a l'hospital Nostra Senyora de Meritxell hi ha 22 persones ingressades, de les quals 12 estan a planta i 10 a la Unitat de Cures Intensives (UCI), 8 d'elles sota ventilació mecànica. A la planta Covid del Cedre hi ha 16 casos positius, dels quals 5 provenen del centre sociosanitari Salita. Malgrat l'increment de contagis, el cap de Govern ha assenyalat que la taxa de reproducció (Rho) del virus ha patit una millora, ja que a hores d'ara se situa en 1,07. Segons la metgessa en Salut Pública del ministeri de Salut, Mireia Garcia, això s'explica perquè "s'han acumulat algunes de les mostres pendents fetes amb anterioritat" a conseqüència de l'avaria d'una màquina TMA, per la qual cosa s'han rebut molts resultats a la vegada però "no tots són de les darreres 24 hores". Així mateix, Espot ha explicat que el cribratge realitzat al Cedre aquesta setmana s'ha clos amb 11 positius, dels quals 9 són residents i 2 són auxiliars, els quals s'han identificat com "el focus de transmissió". A aquests casos, a més, s'ha de sumar els positius de dues dones grans, per la qual cosa el nombre total de contagis al centre sociosanitari és de 13.

Espot també ha indicat que s'ha detectat un cas positiu entre els professionals sanitaris de Clara Rabassa i, per tant, es preveu un nou cribratge en aquest espai. A la Gavernera tres joves també han donat positiu i es mantenen aïllats en pisos fora del centre i, els seus contactes, estan sent vigilats de manera aïllada. A banda d'aquests, hi ha tres contactes de positius més que no estan aïllats perquè ja van passar la malaltia en una primera fase i han desenvolupat immunitat. Precisament, aquest dijous es va fer un seguit de proves TMA a tot el personal del centre i tots els resultats rebuts han donat negatiu. Pel que fa a les escoles, 27 es mantenen sota vigilància passiva, 63 estan aïllades totalment i 18 ho estan de manera parcial. A banda d'aquests casos, també s'han registrat afectacions en una aula de l'escola bressol de Dames de Meritxell.

És a conseqüència d'aquestes dades que el Govern ha decidit allargar durant un termini de vuit dies les restriccions vigents. Les mesures actuals van entrar en vigor el 21 de setembre i es van veure complementades amb un decret fet públic el 8 d'octubre. Al detall, les principals mesures tenen a veure amb el manteniment de cinc persones pel que fa a les reunions de familiars i amics, sigui en l'àmbit públic o privat, i la limitació d'aforament de deu persones en enterraments, batejos, comunions i casaments. Els locals de restauració només poden oferir servei a taula entre les 14 i les 16 hores i entre les 19 hores i la mitjanit, acompanyat d'un registre individual dels clients. El nombre màxim de persones per taula serà de cinc i hauran d'estar separades per una distància d'1,5 metres com a mínim. Els bars només poden oferir servei a domicili, els parcs infantils continuen tancats, i a l'hospital es limiten les visites a pacients ingressats. Pel que fa als centres sociosanitaris, no es permeten les sortides dels usuaris ni les visites.

Amb tot, el cap de Govern també ha explicat que el nou paquet d'ajudes encomanat als ministres Jover i Gallardo ja està enllestit i s'aprovarà aquest dilluns. Aquesta mesura va adreçada als locals que han tingut pèrdues a causa de la pandèmia i es traduirà en prestacions de fins a 2.000 euros per fer front al pagament dels lloguers, tot i que l'ajuda variarà "en funció del grau de restricció". El decret s'aplicarà de manera retroactiva a l'1 d'octubre pels locals que ja tenien restriccions per aquesta data i a partir del 8 d'octubre en el cas dels bars. Des del Govern es calcula que podrien demanar aquestes ajudes un total de 580 establiments, a banda de 212 més referents a les agències de viatges i 6 relacionats amb l'oci nocturn. El Govern no destinarà un import concret perquè la voluntat és ajudar al màxim de persones possible. En aquest sentit, Espot ha recordat que fins al 31 de desembre segueixen vigents els ERTOs i el programa de crèdits tous encara disposa de 90 milions d'euros per qui ho sol·liciti.

Reaccions a l'ordinació aprovada pel comú d'Escaldes-Engordany

Davant l'aprovació d'ajudes de fins a un màxim de 200 euros mensuals per fer front al lloguer per part del comú d'Escaldes-Engordany, Espot ha explicat que "qualsevol iniciativa que es duu a terme des d'una administració pública s'ha de celebrar". Ara bé, el cap de Govern ha lamentat que no hi hagi hagut una "col·laboració recíproca" entre ambdues administracions, ja que l'aprovació de la corporació escaldenca xoca amb les competències governamentals. "Com a mínim hagués estat bé consultar el contingut d'aquesta ordinació abans d'aprovar-la" ha dit Espot, acusant el comú "d'anar per lliure" i "tirar pel dret". Des de la visió del Govern, aquest fet pot contribuir a un "enriquiment injust" d'algunes persones, ja que es poden beneficiar tant de les ajudes del Govern com de les del comú, en detriment d'aquells que veritablement ho necessiten per sobreviure.

Espot ha argumentat que es veu en l'obligació d'analitzar detingudament l'ordinació, ja que com a màxim representant de l'executiu ha de vetllar pels interessos del conjunt de tota la ciutadania, sense que hi hagi discriminació per parròquies per no crear "les set andorres". Així, ha dit que "no podem permetre abusos per un costat ni categories de ciutadans" i ha instat la cònsol major escaldenca, Rosa Gili, a consultar amb el Govern aquells aspectes que els concerneix i que s'escapen de les seves competències. Tot i la crítica, ha ofert mà estesa per resoldre els problemes existents i "establir un circuit de comunicació i coordinació".

PUBLICITAT
PUBLICITAT