El Govern treballa per allargar els ERTOs més enllà del 31 de desembre
Properament el ministeri d’Economia i Finances presentarà les ajudes pels sectors més perjudicats per la Covid-19
Tal com va explicar el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ahir durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el Govern treballa de manera conjunta amb la resta de grups parlamentaris per tal que les Suspensions Temporals dels Contractes de Treball (STCT) es puguin allargar més enllà del 31 de desembre, data que es va definir durant la primera onada de coronavirus al país. Tot i així, Gallardo va explicar que la mesura, si s’allarga, segurament estarà definida a partir de característiques diferents. Així, va concretar que podria ser que la seva aplicació es focalitzés sobre sectors específics com podria ser l’hoteleria i que els requisits per accedir-hi serien diferents. En aquesta línia, va especificar que tot i que les declaracions no són definitives perquè s’ha d’acabar de tancar la iniciativa amb la resta de polítics, les condicions seran «més exigents» sempre tenint en compte, però, que la voluntat és que la mesura s’encamini a mantenir els llocs de treball.
En relació al mateix tema, el ministre de Presidència, Economia i Empresa va explicar que a finals del mes de setembre, 2.064 persones es trobaven sota l’empara d’alguna de les mesures que proporciona el Govern en relació a la incidència de la Covid-19 sobre els llocs de treball. Així, va concretar que 1.031 del total estaven en situació de STCT i 1.033 amb una Reducció de la Jornada Laboral (RJL). En total, les prestacions donades per part de l’Administració des de l’inici de la pandèmia, en aquest sentit, s’eleven ja a 32.883.
Ajudes sectorials
Per altra banda i fent referència a la feina que estan duent a terme els ministeris d’Economia i Finances en relació a l’especificació d’ajudes per a bars, restaurants, locals d’oci nocturn, agències de viatges i altres sectors que ho puguin necessitar perquè es troben amb dificultats derivades de les restriccions imposades per la pandèmia de la Covid-19, Gallardo va informar que d’entrada, podria ser que de cara a la setmana que ve es tanquessin i concretessin les tipologies de les mateixes.
En concret, el ministre va informar que les ajudes es centralitzaran en el lloguer dels establiments que regentin els afectats dels sectors esmentats. Finalment, va especificar que les ajudes seran prestacions que donarà el Govern i que ja estaran predefinides; és a dir, que no correspondran a demandes inicials dels propietaris tal com es va fer durant la primera onada, en concordança amb el paquet de mesures per fer front a la crisi econòmica derivada de la pandèmia a la primavera.
El nombre d’aturats segueix la tendència a la baixa des del juny
La xifra de persones que es trobaven a l’atur a finals del mes de setembre seguien amb la tendència a la baixa des que el mes de juny es va assolir el màxim històric. Així, el mes es va tancar amb 810 persones que buscaven feina, xifra que representa un 11,4% menys que el mes d’agost, quan el total era de 914 persones. Així ho va exposar el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, que va afegir que segons les dades, últimament s’ha incrementat el volum de persones que estaven inscrites al Servei d’Ocupació per obtenir una millora laboral. Així, es va passar de les 548 persones el mes d’agost a les 615 al setembre. El ministre també va fer referència als llocs de treball oferts a través d’Ocupació, que al mes de setembre han experimentat una davallada del 8,1% respecte del mes d’agost, situant-se en 708, i un descens de l’1,7% si es tenen en compte les dades del 2019. Pel que fa a les persones que han trobat feina durant el mes de setembre, cal destacar que 69 han estat contractades a través del Servei d’Ocupacio.
Afers Socials adapta el Conveni d’Istanbul
El ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, va informar ahir al Consell de Ministres de l’adaptació en format accessible mitjançant la lectura fàcil del Conveni del Consell d’Europa sobre prevenció i lluita contra la violència envers les dones i la violència domèstica, conegut com a Conveni d’Istanbul. El conveni va entrar en vigor a Andorra l’agost del 2014. L’objectiu de l’adaptació és arribar a col·lectius amb risc de vulnerabilitat, i també s’adreça a tota la població per donar a conèixer les disposicions del conveni en un llenguatge més proper.
Material informàtic per a les escoles
A proposta de la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, el Consell de Ministres va aprovar la licitació per a l’adquisició de material de dotació informàtica per a equipar diverses escoles del país. L’Àrea de Desenvolupament Tecnològic Educatiu impulsa projectes destinats a fomentar l’ús de les Tecnologies per a l’Aprenentatge i el Coneixement (TAC) als centres escolars del país. Cada any, l’Àrea analitza l’estat del parc de tots els centres del país i fa una dotació de material de suport TICE a l’ensenyament.
Convocatòria de la beca Collège d’Europe
El Consell de Ministres va aprovar a proposta de la titular d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, l’obertura de la convocatòria per accedir a la beca Collège d’Europe 2021-2022, dotada amb 25.000 euros. La beca està destinada a nacionals andorrans que volen cursar una formació oficial de nivell màster en dret, economia, política o relacions internacionals al campus de Bruges (Bèlgica), o d’estudis europeus interdisciplinaris al campus de Natolin (Polònia). Les persones interessades han d’enviar la sol·licitud en línia fins al 13 de gener del 2021.
Nova convocatòria de la POB d’acccés lliure
El Govern va aprovar ahir l’obertura de la segona convocatòria anual de la Prova Oficial de Batxillerat (POB) per als candidats lliures, a petició de la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla. Els interessats han de fer la inscripció en el període comprès entre el 22 d’octubre i el 2 de novembre del 2020, ambdós dies inclosos, al Servei de Tràmits de l’edifici administratiu de Govern. Els exàmens tindran lloc al Centre de Formació Professional, a Aixovall. Els candidats amb necessitats educatives específiques poden demanar l’adequació de l’examen.
Aproven la nova composició del CAV
A proposta del titular d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, el Consell de Ministres va aprovar ahir la quarta renovació de la composició del Comitè Andorrà del Voluntariat (CAV), l’òrgan encarregat de promoure la participació de la societat i les seves entitats en accions de voluntariat. El comitè el formen membres del Govern, i dels comuns, representants de diferents entitats així com representants dels voluntaris. D’aquesta manera, el componen un total de 16 persones, sota la presidència del mateix ministre Filloy.