PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Escaldes-Engordany dedica un milió d’euros a ajuts socials

La quantia surt dels 2,5 milions reservats pel comú arran de la pandèmia de la Covid

Per Lídia López

Rosa Gili i Magda Mata presenten el nou pla d’acció social davant dels mitjans.
Rosa Gili i Magda Mata presenten el nou pla d’acció social davant dels mitjans. | El Periòdic

El Comú d’Escaldes-Engordany destinarà prop d’un milió d’euros a fer ajuts socials per a tots els residents de la parròquia. Amb diverses tipologies, la intenció de la corporació és cobrir les necessitats dels seus veïns.

Tal com va detallar la cònsol major, Rosa Gili, l’ordinació s’aprovarà durant la sessió de consell de comú d’avui per donar resposta a les dificultats de les persones que ja existien amb anterioritat però que es poden haver vist agreujades per la crisi del coronavirus. «La Covid ha fet la bola més gran, però abans ja hi havia necessitats», va recalcar. A més, la intenció de la majoria escaldenca és engegar també un pla d’ajuts destinats a les empreses, que s’acabarà de detallar per tal de cobrir millor la situació que s’ha originat per l’evolució epidèmiològica.

En aquest sentit, la consellera de Gent Gran, Infància i Recursos Humans, Magda Mata, va detallar que amb l’ordinació es crearà un departament d’Acció Social, que disposarà d’un treballador de tràmits que s’ha professionalitzat per atendre les consultes del departament i una treballadora social que s’incorporarà, ja que al comú no n’hi havia cap, per tal d’atendre de la millor manera als demandants, perquè «hem de ser empàtics i posar-nos al lloc de les persones per entendre que no sempre és fàcil demanar ajudes». 

Alguns dels ajuts que Mata va apuntar que es crearan bons alimentaris per adquirir aliments als establiments de la parròquia –servint de suport a persones i als comerços–; ajudes a la llar, per tal que la gent gran pugui tenir una neteja de casa –una necessitat que apunten, no se sol cobrir–; ajuts per al lleure cultural i esportiu i classes de reforç escolars per als infants; i ajuts per a l’empancipació dels joves. Precisament, sobre els darrers, Gili va reconèixer que són «una de les demandes que fa anys que hi ha problemàtica i encara avui dia es debat». En qualsevol cas, tant en aquest cas com en un donat suport a persones confinades per la Covid, els ajuts de la parròquia «poden ser complementaris amb altres prestacions» segons va recalcar la cònsol, posant en relleu que «sabem que és molt difícil viure amb un sou mínim a Andorra». Per això, tal com va detallar la consellera, a l’hora de decidir si una persona es pot beneficiar d’un ajut, es farà un càlcul dels ingressos, les despeses i el seu romanent, a la vegada que es tindran en compte les particularitats del nucli familiar. 

Una altra finalitat de la creació d’aquest departament serà poder copsar la situació de les persones a Escaldes, perquè segons va explicar Gili, «avui dia no tenim dades». Així mateix, la cònsol també va reconèixer que malgrat que aquesta primera partida s’ha previst pel que resta d’any «som conscients que l’any que ve haurem de seguir ajudant». Al voltant de la partida, la cònsol va compartir que el pressupost sorgeix de la bossa de 2,5 milions d’euros reservats pel comú arran de la crisi, dels quals 600.000 més es destinarà a les empreses. El restant, serà l’aportació aprovada d’un milió al fons solidari del Govern. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT